Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenský neúspech je relatívny, odmeny stúpli na 185.000 eur
Zdielať na

Slovenský neúspech je relatívny, odmeny stúpli na 185.000 eur

Dopingová kauza bieloruskej atlétky Nadeždy Ostapčukovej v pondelok deň po ukončení londýnskej olympiády trochu upravila tvár medailového zrkadla. Slovensku to však nepomohlo, nemáme žiadne zlato...

Žiadne zásadné zmeny, ak sa teda neráta posun Nového Zélandu zo 16. na 15. priečku, kde vďaka šiestemu zlatu predstihol Kubu. Bielorusko naopak prišlo o jeden z troch najcennejších kovov a kleslo z 23. na 26. pozíciu.

Slovenska sa zmeny nedotkli

A prvý raz vo svojej samostatnej olympijskej histórii sa výprava vracia z dejiska hier bez zlatého kovu. Piate letné hry mladej krajiny priniesli jedno striebro a tri bronzy, teda najchudobnejšiu vizitku. Ani 59. miesto v medailovom hodnotení nevyznieva očarujúco, ale v tejto sfére sa dá ťažko niečo objektivizovať. Slovensko je malá krajina, na druhej strane s bohatou športovou tradíciou. Zázemie, infraštruktúra a legislatíva sú oproti iným krajinám relatívne pojmy.

Od zlata pomerne ďaleko

Pravdou je, že slovenskí reprezentanti boli v Londýne od zlatej medaily pomerne ďaleko. Najbližšie strelkyňa Zuzana Štefečeková, ktorá ale musela o striebro tuho bojovať a od olympijskej víťazky ju delilo príliš veľa úspešných výstrelov. Ostatní traja medailisti spoznali až dvoch v momentálnych okolnostiach lepších súperov, na druhej strane najrýchlejšie kanoistické duo sveta delila vo vodnoslalomárskych perejách od štvrtého titulu v rade iba technická chyba.

Osudný "ťuk" bratov Hochschornerovcov

A práve tento mrzutý "ťuk" bratov Hochschornerovcov zapríčinil, že Slovensko je v medailovej bilancii tesne za oveľa väčšími krajinami akými sú Argentína, či Srbsko. Keby sa malo ísť do dôsledkov, tak to isté platí aj v prípade Indie, teda obrovskej a mimoriadne ľudnatej krajiny. Skôr však zavážia porovnania s krajinami Európskej únie - Belgicko ako srdce EÚ, väčšie i ekonomicky vyspelejšie ako Slovensko, nazbieralo len jednu zlatú a dve bronzové medaily. Portugalsko má len jedno striebro a Grécko rozlohou, históriou i športovou tradíciou oveľa etablovanejšia krajina má len dva bronzy. Kolíska olympiád je síce momentálne v obrovskej ekonomickej kríze, ale v športovej sa nachádzala už aj na predchádzajúcich hrách, keď ešte neboli známe katastrofálne dôsledky recesie.  

V Pekingu o dve medaily viac

Hoci v Pekingu slovenský šport zaznamenal o dve medaily viac a z toho navrch tri zlaté, finančné prémie vyplácané Slovenským olympijským výborom príliš nezaostávajú. V roku 2008 si zlatá vodnoslalomárska trojka (Martikán, Kaliská, Hochschornerovci) spolu so strelkyňou Štefečekovou, štvorkajakom a zápasníkom Musuľbesom zaslúžila celkovo v prepočte 199.000 eur. O štyri roky neskôr malo striebro Štefečekovej plus tri bronzy Martikána, Hochschornerovcov a strelkyne Bartekovej 128.750 eur. V prípade celých odmien (do 8. miesta) je porovnanie ešte užšie - Peking 208.000, Londýn 185.750. Je to dôsledok navŕšenia finančného ocenenia najlepších a tak Zuzana Štefečeková dostala viac nielen za svoje londýnske striebro oproti tomu pekinskému, ale prilepšila si viac ako pred štyrmi rokmi zlatí medailisti. Štefečeková má za nedávne striebro garantovaných 35.000 eur, kým pred štyrmi rokmi to bolo len necelých 20.000 a vtedy bola maximálna prémia 33.000 eur za zlato.

Odmeny pre športovcov stúpli

Finančné odmeny schváli výkonný výbor SOV po konzultáciách s rezortným ministerstvom na štvorročný olympijský cyklus. Bolo to už po pekinskej olympiáde a rovnaké odmeňovanie platilo aj pred dvoma na ZOH vo Vancouvri. Polovica prémie pochádza zo sponzorských príspevkov partnerov SOV, za hradenie druhej časti je zodpovedný štát.

Odmeny Slovákov za umiestnenia na OH v Londýne:

Zuzana Štefečeková - streľba (2. miesto): 35.000 eur, Danka Barteková - streľba (3. miesto) a Michal Martikán - vodný slalom (3. miesto): po 25.000, Peter a Pavol Hochschornerovci - vodný slalom (3. miesto): 43.750 (pri dvojiciach navŕšenie druhej osoby o 75 percent), Jana Dukátová - vodný slalom (6. miesto), Ľubomír Hagara - kanoistika (6. miesto): po 8000, Peter Gelle, Juraj Tarr, Martin Jankovec, Erik Vlček - kanoistika (6. miesto): 26.000 (navŕšenie o 75 percent za každú osobu), Lucia Klocová - atletika (8. miesto), Matej Tóth - atletika (8. miesto): po 4000, Gelle, Vlček - kanoistika (8. miesto): 7000.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Barteková na záverečnom ceremoniáli OH

Súvisiace články