Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bieloruská guliarka Ostapčuková dopovala. Odňali jej zlato z OH!
Zdielať na

Bieloruská guliarka Ostapčuková dopovala. Odňali jej zlato z OH!

Bieloruská reprezentantka vo vrhu guľou Nadežda Ostapčuková mala pozitívny dopingový nález a Medzinárodný olympijský výbor (MOV) jej okamžite odňal zlatú medailu, ktorú získala na OH 2012 v Londýne.

Ostapčuková je prvou športovkyňou, ktorej hneď na druhý deň po skončení olympiády zistili nedovolené užitie zakázaných látok.

Tridsaťjedenročná majsterka sveta z roku 2005 triumfovala výkonom 21,36 m pred Novozélanďankou Valeriou Adamsovou, ktorej tak dodatočne pripadne najcennejší kov. Striebro po diskvalifikácii Ostapčukovej získa Ruska Jevgenia Kolodková, bronz pôvodne štvrtá Číňanka Kung Li-ťiao. Ostapčukovej obe vzorky moču mali pozitívny výsledok na obsah zakázaného steroidu metanolónu.

Rýchla reakcia z MOV

"Medzinárodný olympijský výbor prikázal Bielorusku, aby čo najrýchlejšie vrátil zlatú medailu Ostapčukovej, rovnako ako aj diplom a odznak, ktorý sa udeľuje medailistom," uviedol MOV vo svojom stanovisku.

Ostapčuková sa ale zlatej medaily nechce vzdať

"Samozrejme, že budeme bojovať. Otázkou zostáva, pre čo a proti komu," povedala guliarka v pondelok pre rozhlasovú stanicu Radio Free Europe/Radio Liberty. "Postavili ma pred fakty bez toho, aby mi oznámili podrobnosti. Samozrejme, že nás táto správa šokovala, teraz asi budem potrebovať nejaké upokojujúce prostriedky."

Bieloruské úrady zatiaľ nevydali ku kauze oficiálne stanovisko. Hovorca ministerstva športu uviedol, že doteraz nemajú v rukách žiadne dôkazy, ktoré by Ostapčukovú usvedčovali. Bieloruská štátna agentúra Belta v pondelok popoludní vo svojom servise naďalej informovala o troch zlatých medailách Bieloruska z londýnskych hier.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Ostapčuková na OH

Súvisiace články