Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rusi sa hnevajú na Britov, vraj im pomohol politický tlak
Zdielať na

Rusi sa hnevajú na Britov, vraj im pomohol politický tlak

V počte medailí skončili až za Britmi a teraz tvrdia, že ide o politický nátlak. Takto by sa hostia k svojim hostiteľom správať zrejme nemali. Podľa ruského ministra športu sa Briti správali rovnako hrozne ako Číňania na hrách v Pekingu.

Každý chcel, aby domáci vyhrali

Po prvýkrát predbehli Rusko v počte získaných medailí až tri štáty. Od olympijsych hier v Helsinkách v roku 1952 obsadili ruskí športovci jednu z troch medailových pozícií. Zdá sa, že sovietské obdobie je definitívne preč. Teraz sa musí ruská výprava uspokojiť so štvrtou priečkou za USA, Čínou a Veľkou Britániou. "Štvrtá pozície by nebola národnou tragédiou," tvrdil pred štartom olympiády minister športu Vitalij Mutko, na ktorého sa odvoláva portál idnes.cz.

Išlo najmä o box

Dnes sa však jeho rétorika otočila. "Tu v Londýne chce každý, aby domáci vyhrali, majú významnú politickú podporu," uviedol ruským médiám. Podľa Mutka boli najvýraznejšie tlaky na úspech Britov najmä v boxe. Sami Rusi mali v ringu medzi povrazmi smelé ambície, ale nenaplnili ich. Možno práve pre rozhodnutie z vyšších miest. "Briti si naplánovali veľké boxerské finále na záverečný deň. Trom našim boxerom zabránili, aby sa dostali do finále," povedal Mutko.

Narážal tak na semifinálové porážky Davida Ajrapetjana a Miša Alojana v ľahkej váhe a Andreja Zamkového vo welteru. Na rozhodcov sa hneval ruský minister športu aj kvôli finálovej prehre Sofie Očigavovej s katie Taylorovou z Írska v kategórii do 60 kilogramov. "Také skóre si nezaslúžili, to by ste museli byť slepí," rozčuloval sa Mutko.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články