Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Doping? Nie, toto je skutočné tajomstvo olympijskeho úspechu
Zdielať na

Doping? Nie, toto je skutočné tajomstvo olympijskeho úspechu

Čína sa stala druhou najúspešnejšou krajinou uplynulých Letných olympijskych hier v Londýne. Športovci z tejto krajiny získali 87 medailí. 38 zlatých, 27 strieborných a 22 bronzových. Čelili obvineniam z dopingu, no pravda o tom prečo sú takí výkonní, je niekde úplne inde.

Lekárka ich obvinila z dopingu

Čínski olympionici v 80. a 90. rokoch minulého storočia dopovali pod dohľadom štátu. Pre austrálske médiá to povedala bývalá hlavná lekárka čínskej gymnastickej reprezentácie Süe Ji-sien. Súčasťou "vedeckej prípravy" bolo podľa nej užívanie steroidov a rastových hormónov. "V osemdesiatych rokoch dosahoval doping svoj vrchol. Každý sa s tým musel zmieriť," uviedla Číňanka pre Sydney Morning Herald. Športovci vraj často ani nevedeli, čo užívajú.

Ak niekto z realizačného tímu vyslovil námietky, odstavili ho na vedľajšiu koľaj. Všetko sa malo začať na oficiálnej schôdzi činovníkov v októbri 1978. "Ako názorný príklad uviedli používanie tampónov ženami počas menštruácie, aby mohli pokračovať v tréningu. Rovnaké je to vraj s rastovými hormónmi. Predstavili ich ako vedeckú tréningovú metódu. Kto odmietol, čelil trestu alebo kritike," prezradila Süe Ji-sien. Číňania podľa všetkého zastavili svoj dopingový program až koncom 90. rokov po sérii pozitívnych prípadov najmä medzi plavcami.

Rýchlejšia ako Phelps

Šesťnásťročný čínsky plavecký zázrak Š´wen Je odmietla obvinenia z dopingu, ktoré vzniesla britská tlač. Mladučká čínska plavkyňa na olympiáde prekonala v dlhej polohovke (400m) svetový rekord. Oproti minuloročným majstrovstvách sveta sa zlepšila o neuveriteľných takmer sedem sekúnd a po poslednej obrátke bola dokonca rýchlejšia ako Ryan Lochte a Michael Phelps v mužských pretekoch.

V rozplavbách polohových pretekov na 200 m bola Š´wen Je v cieli skôr ako zvyšok štartovacieho poľa až o poldruha sekundy. Číňanka však dopingovú podporu rázne popiera. "Nedopujem. Čínsky tím má ohľadom nepovolených podporných látok veľmi prísne pravidlá a ja ich rešpektujem," povedala mladá svetová rekordérka.

Britská tlač jej však neverí aj vzhľadom na dopingovú minulosť čínskych športovcov v 80. a 90. rokoch minulého storočia. "Čínske plávanie má hanebnú históriu a akýkoľvek pozoruhodný výkon športovca z tejto krajiny sa stretáva s cynizmom," píše britský denník Daily Telegraph.

MOV ju bráni

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa postavil na obranu čínskej plavkyne Š´wen Je. "Je veľmi smutné, ak sa skvelé výkony nestretávajú s aplauzom. Treba vnímať realitu: športovci svetovej extratriedy súťažia na úrovni, na ktorej rekordy padajú každú chvíľu," povedal hovorca MOV Mark Adams.

Tréning čínskych športovcov

Čína chrlí športových šampiónov ako na bežiacom páse. Na verejnosť sa viackrát dostali fotografie či videá z tréningov malých čínskych športovcov. Drezúra, ktorou si musia prejsť však mrazí. Pozrite si video.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články