Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trénerka šprintéra Volka: Janko valcuje súperov vďaka svojej technike
Zdielať na

Trénerka šprintéra Volka: Janko valcuje súperov vďaka svojej technike

SLOVENSKO / Meno Ján Volko pred takým týždňom poznali najmä fanúšikovia atletiky. Po víkende sa to zmenilo. Mladý Slovák sa prešprintoval na titulky všetkých denníkov. Slovensko má zrazu bežeckú raketu. Rozprávali sme sa s vicemajstrom európy Jánom Volkom a jeho trénerkou Naďou Bendovou.

Slovenský reprezentant Ján Volko (BK HNTN Bratislava) obsadil vo finále behu na 60 metrov na halových majstrovstvách Európy v atletike v Belehrade druhé miesto v slovenskom rekorde 6,58 sekundy. Vlastné maximum zo semifinále zlepšil o 4 stotiny.

Volko sa stal vôbec prvým Slovákom, ktorému sa na európskom šampionáte v hale podarilo postúpiť do finále. Striebornou medailou tento historický úspech už len korunoval. Doterajšie maximum Ľuboša Choclíka spred 30 rokov prekonal o 7 stotín sekundy.

Senzácia

Po senzačnom druhom mieste na majstrovstvách Európy v atletike, sa o Jána Volka začali zaujímať slovenské média vo veľkom. Zaplnil titulky v dennej tlači, písali sa o ňom webové spravodajské weby a objavil sa aj vo večernom spravodajstve všetkých slovenských televízií.

"Snažím sa si to užívať. Je to ale náročné skĺbiť všetky mediálne povinnosti so školou. Ale dá sa to zvládnuť. Do školy chodiť musím. Aj keď pani dekanka mi poslala e-mail s gratuláciou, čo ma potešilo. Nemám žiadne úľavy, ale ja som na to zvyknutý,"  hovorí Ján Volko, ktorý študuje informačné technológie na Fakulte informatiky a informačných technológií na Slovenskej technickej univerzite. 

A prečo ste o Jánovi Volkovi doteraz nepočuli? Ako priznáva jeho trénerka Naďa Bendová, atletika doteraz nebola až tak v popredí ako ostatné športy. "Som rada, že aspoň teraz sa zviditeľní a už ho bude vidieť," dodáva trénerka.

Tajomstvo úspechu

Ján Volko nemá podľa jeho trénerky rýchly štart. Po pomalšom začiatku ale vie neuveriteľne zrýchliť, hlavne na posledných 20 až 30 metrov. Ako dodala, jeho švihový spôsob behu je u Jána Volka neuveriteľne ojedinelý. Práve vďaka nemu prevalcuje svojich súperov. 

Čerstvý vicemajster Európy v behu na 60 metrov začínal ako futbalista v obrane. Ján Volko bol súčasťou detského športového klubu, ktorý sa zaoberá všeobecnou prípravou detí a mládeže - Kryha Bratislava. Popri tom hrával aj futbal ale nakoniec u Volka zvíťazila atletika. 

Napriek ťažkým tréningom je Volko zodpovedný študent. "Zatiaľčo iní športovci na sústredení po tréningu oddychujú, Janko sa učí pred tréningom, medzi tréningami a po tréningu. Naozaj je to o tom, že pre Janka je štúdium forma relaxu," dodáva trénerka Naďa Bendová, ktorá dodala, že sa učil aj na spiatočnej ceste z Belehradu, kde získal striebro. 

Súvisiace články