Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vo veku 74 rokov zomrela bývalá gymnastka Věra Čáslavská
Zdielať na

Vo veku 74 rokov zomrela bývalá gymnastka Věra Čáslavská

Praha - Legendárna československá gymnastka Věra Čáslavská zomrela v utorok v Prahe vo veku 74 rokov.

Dlhodobo zápasila s rakovinu podžalúdkovej žľazy, tento rok sa jej stav zhoršil, nepomohli ani viaceré operácie. O jej úmrtí informoval na svojom facebookovom profile historik Pavel Kosatík, webu idnes.cz to potvrdila aj Čáslavskej dcéra Radka.

Pražská rodáčka (nar. 3. mája 1942) si na olympijských hrách 1960 v Ríme, 1964 v Tokiu a 1968 v Mexicu City vybojovala v športovej gymnastike sedem zlatých a štyri strieborné olympijské medaily. Je jediná žena v histórii so siedmimi indivuálnymi najcennejšími kovmi. Čáslavská je aj štvornásobnou majsterkou sveta a jedenásťnásobnou majsterkou Európy. V minulosti bola predsedníčkou Československého olympijského výboru a potom i Českého olympijského výboru.

Najúspešnejšej olympioničke v histórii bývalého Česko-Slovenska v roku 2014 udelili čestné členstvo v Slovenskom olympijskom výbore (SOV). V roku 2013 slávnostne darovala dve zo svojich zlatých olympijských medailí do zbierok SZTK - Múzea telesnej kultúry v SR: jednu z OH 1964 v Tokiu a jednu z OH 1968 v Mexico City.

"Stratila som veľkú priateľku a táto krajina stratila človeka, ktorý pre ňu znamenal veľa," vyhlásila pre ČRo Sommerová.

Súvisiace články