Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prípitok alebo golf na severnom póle? Ľadoborec vás tam odvezie
Zdielať na
Ostatné

Prípitok alebo golf na severnom póle? Ľadoborec vás tam odvezie

Zdroj: Poseidon Expeditions

MURMANSK / Ak sa niekto chce cítiť ako pupok sveta, nie je nič jednoduchšie. Stačí mať zvyšných niekoľko tisíc dolárov a nalodiť sa na palubu jadrového ľadoborca patriaceho do ruskej flotily spoločnosti Atomflot.

Turistov tento technologický unikát vyvezie rovno až na severný pól  - presne k 90 ° severnej zemepisnej šírky. Počas plavby sú k dispozícii luxusné kajuty, zábavné večierky so živou hudbou v ruskom štýle, catering s možnosťou vychutnať si ho priamo na palube lode, neodmysliteľnú scenériu dotvárajú ľadové kreácie všade okolo - najlepší výhľad sa ponúka z kapitánskeho mostíka lode. Tým šťastnejším sa môže naskytnúť aj pohľad na ľadové medvede či iných autentických živočíšnych obyvateľov zamrznutého kontinentu, no a ktovie ešte aké iné zaručene nevšedné zážitky počas 14-dňovej cesty.

Vypláva sa z domovského prístavu v Murmansku

Ležiaceho na 68 ° 58 ' severnej šírky, cesta Barentsovým morom trvá 5 až 8 dní podľa podmienok plavby. Niekoľkometrové ľady prerážajú také ruské stroje ako Sovetskij Sojuz, Jamal a 50 rokov Pobedy. Posledná z menovaných lodí odvezie až 128 turistov, o ktorých sa stará 140-členná posádka. Na spestrenie sa koná aj niekoľko letov vrtuľníkom – z výšky sa tak dá získať jedinečný pohľad na 159 metrov dlhý kolos. Cestu spríjemňujú dobré jedlo a pitie, sauna, návšteva bazéna či telocvične, k dispozícii je aj tematická knižnica. Tým otužilejším sa ponúka ľadový kúpeľ, športuchtivým zase golfový driving range.

Prípitok na severnom póle!

K cieľu plavby, priamo na 90 ° severnej šírky každopádne patrí slávnostný prípitok. So šampanským na stopkách a s „áno“ na perách tu zväzok nedávno spečatil aj jeden novomanželský pár. Inému turistovi sa splnil dávny sen - podniknúť na bicykli cestu okolo sveta. Dlho to nevychádzalo, no až k osemdesiatke dostal od rodiny darček - cestu na severný pól.

Klientelu takejto luxusnej dovolenky tvoria najmä Nemci či Rakúšania, rovnako tak turisti z ďalekej Ázie, možnosť zúčastniť sa však majú aj Slováci alebo Česi. Jadrové ľadoborce poskytujú svoje služby v polárnych oblastiach Ruska už 55 rokov.  Elektrinu na svoj pohon si vyrábajú vo vlastnej réžii. Nesú so sebou dva jadrové reaktory s výkonom spolu 55,2 MW. Tie pracujú s rovnakým princípom ako reaktory v slovenských jadrových elektrárňach, avšak lodné reaktory majú menšie rozmery. Pohon stroja zabezpečujú tri elektromotory s celkovým výkonom presahujúcim 70-tisíc konských síl. Palivo vydrží bez výmeny aj niekoľko rokov - čas strávený na mori je tak obmedzený iba odolnosťou posádky a zásobami potravín. Ľadoborcom stačí na deň plavby len 50 g uránu, čo je pre ľahšie predstavenie si veľkosť krabičky od zápaliek. V porovnaní s tým potrebujú dieslové ľadoborce na svoj chod minimálne 60 ton ťažkých spaľovacích olejov denne. Okrem vyššej výkonnosti a lepšej bezpečnosť  je tu ešte jeden neodmysliteľný fakt – jadrové ľadoborce neprodukujú žiadne emisie skleníkových plynov na rozdiel od bežných plavidiel.

Ak na to máte a ste dobrodružný typ, takýto výlet môže byť zážitkom vášho života.

Zdielať na