Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Okruh favoritiek je veľmi široký, tvrdí Barteková
Zdielať na

Okruh favoritiek je veľmi široký, tvrdí Barteková

Slovenská športová strelkyňa Danka Barteková zasiahne do bojov olympiáde v nedeľu od 10- tej predpoludním. Čaká ju kvalifikácia v jej disciplíne skeet. V príprave na vrchol štvorročného cyklu skutočne nenechala nič na náhodu...

V Pekingu číslo 8.

Jej tréner Juraj Sedlák vyberal tréningové strelnice aj podľa toho, či sa na nich používajú rovnaké terče, na aké sa bude strieľať v olympijských pretekoch. "Je to veľká odlišnosť. Sú iné ako bežné, oveľa tvrdšie. V kvalifikácii sa používajú tzv. flešové terče, ktoré sú naplnené zeleným práškom. Ten sa v nich hýbe a môže spôsobiť zmenu dráhy ich letu. Vo finále sú plnené červeným práškom. Navyše po zásahu zostáva prach vo vzduchu a ďalší terč v ňom môže zmiznúť, takže sme sa pripravovali aj na to, aby Danka vedela reagovať aj v takýchto prípadoch," uviedol kouč 8. skeetarky z OH 2008 v Pekingu.

Barteková formu naberala aj na sústredeniach v talianskom stredisku Lonato a českom Brne. "Príprava bola výnimočná a maximálne profesionálna. Do Londýna sme rozhodne neprišli pre to, aby tu skončila posledná. Chceli by sme finále, tam je to potom už aj o šťastí, vyslovene lotéria. Verím, že môžeme reálne uvažovať o splnení týchto cieľov," dodal reprezentačný kouč skeetarov Juraj Sedlák.

Dvadsaťsedemročná pretekárka je spoludržiteľkou finálového svetového rekordu v skeete výkonom 99 bodov. Nielen to ju však radí do okruhu favoritiek tejto aj divácky atraktívnej disciplíny. V tomto roku skončila v pretekoch Svetového pohára v Londýne druhá, v talianskom Lonate dokonca zvíťazila. "Bude nás strieľať osemnásť, aspoň dvanásť z nás má potenciál na víťazstvo,“ skromne odmieta Danka Barteková rolu favoritky, do ktorej ju mnohí pasujú.

Logika? To je čo?

Šport je nevypočítateľný a nevyspytateľný. Môže však mať svetová rekordérka iné ako medailové ambície? "Môže! Môže chcieť dosiahnuť všetko, alebo ´iba´ chcieť, aby bola spokojná sama so sebou. Preto nechcem hovoriť i medaile. Po pretekoch si chcem sama sebe povedať, že na každý terč som išla s plnou koncentráciou a urobila som všetko, čo som mohla,“ pokračovala už od mládežníckych kategórií jedna z najlepších skeetarok na svete a jedným dychom dodala:

"Viem, že štatisticky patrím medzi medailistky, ale viem aj to, že realita môže byť úplne iná. Môžem byť rovnako prvá ako posledná. Preto rozmýšľam len nad tým, že je predo mnou sedemdesiatpäť terčov, v optimálnom prípade aj ďalších dvadsaťpäť finálových a musím sa na ne pripraviť.“

Jej disciplína vie byť veľmi zradná. V Londýne koncom apríla na pretekoch SP skončila druhá výkonom 96 terčov, o dva týždne neskôr v Lonate jej 95 bodov stačilo na víťazstvo. "Možno bude na finále stačiť šesťdesiatsedem terčov, možno bude treba aspoň sedemdesiattri. Vôbec to neviem odhadnúť. Strelnica tu v Londýne je veľmi ťažká. Predpokladám, že súperky budú veľmi dobre pripravené. Bude to o tom, ktorá sa ako dokáže presadiť,“ zamyslela sa Danka Barteková nad postupovou matematikou, ktorá však v skeete nemá logiku.

Kľúčom počasie

Veľa bude záležať aj na počasí. Počas pretekov SP na olympijskej strelnici v britskej metropole sa vystriedalo azda všetko, čo môže a vie počasie pripraviť - od slnečných momentov až po búrku s krúpami. Skúsená strelkyňa si teda mala možnosť vyskúšať vplyv rôznych podmienok na výkon.

"Samozrejme, najlepšie by bolo, keby svietilo slniečko, ideálne od chrbta. Londýnska strelnica je postavená veľmi dobre, v prípade optimálneho počasia by nám naozaj hrialo chrbát. Terče by svietili na tom zelenom pozadí. Bolo by to krásne aj pre divákov a jednoduchšie pre nás. Predpovede počasia ale nie sú optimistické. Som však pripravená na všetko,“ odmietala päťnásobná majsterka Európy a majiteľka troch bronzov z MS negatívne vplyvy vrtochov počasia.

Pred pekinskou olympiádou pred štyrmi rokmi jej preteky SP v dejisku Hier nevyšli podľa predstáv. Skončila až dvadsiata ôsma, pod piatimi kruhmi potom nepostúpila do finále, keď obsadila "až“ 8. priečku. "Teraz to mám rozbehnuté oveľa lepšie. Tu som skončila druhá. Presviedčam samú seba, že je to na dobrej ceste,“ usmiala sa a pridala ešte jeden rozdiel oproti Pekingu 2008: "Som staršia, mám už viacej odžité, po pekinskej skúsenosti už viem, čo ma čaká a na čo sa mám pripraviť,“ uzavrela Danka Barteková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články