Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sagan o olympijskej dedine: Stres, zhon a chaos...
Zdielať na

Sagan o olympijskej dedine: Stres, zhon a chaos...

Do olympijskej dediny v londýnskom Stratforde v stredu večer dorazil aj slovenský cyklistický "expres" Peter Sagan. Hoci mal v nohách dlhé a ťažké kilometre etáp Tour de France i dvoje úspešné preteky v Holandsku a Belgicku, trpezlivo znášal všetky peripetie londýnskeho cestovania i nekonečných kontrol pri vstupe do Olympic Village. Tá ho však, ako vyplynulo z jeho slov, teda veľmi neohúrila.

Stres, zhon a chaos, také sú prvé dojmy nášho úspešného cyklistu z olympijskej dediny. "Pravdupovediac sa mi vôbec nepáči. Vo vzduchu je tu cítiť stres, okolo samý zhon, v jedálni chaos, všade treba chodiť pešo. Možno to niektorým športovcom vyhovuje, ale my cyklisti máme radšej pohodu, viac súkromia - a najmä pokoj na načerpanie nových síl," povedal.

Chce byť medzi najlepšími

Peter Sagan sa po zisku zeleného trička pre najaktívnejšieho pretekára Tour de France a vynikajúcich finišoch viacerých etáp razom zaradil medzi horúcich ašpirantov na niektorú z olympijských medailí. A uspieť na olympiáde by chcel aj on sám. "Na rok 2012 som si vytýčil dva hlavné ciele: uspieť čo najlepšie na TdF a na olympijskej trati. S naplnením prvého zámeru som celkom spokojný a teraz sa sústredím na ten druhý. Urobím všetko pre to, aby som bol medzi najlepšími. Veď na to som sem prišiel!," skonštatoval.

Trať zatiaľ Sagan pozná iba z propozícií a ako hovorí, možno ju šili pre domáceho Cavendisha, ale profil by mohol sadnúť aj jemu. Ako však upozornil, o priebehu pretekov rozhoduje aj mnoho iných faktorov. "Zatiaľ som si londýnsky okruh ešte nevyskúšal, ale reálna taktika sa bude rodiť až počas samotných pretekov. Je možné, že sa pokúsim o únik so silnou skupinou, alebo si počkám na záverečný špurt pelotónu."

Bez strachu

Strach či nervozitu Sagan už ako skúsený pretekár veľmi nepociťuje. "Z pretekov nemám obavy, veď hoci mám iba 22 rokov, už som toho preskákal dosť. Osobne by ma ale veľmi hnevalo, keby o medailách rozhodovali iné faktory ako výkonnosť. Napríklad pád alebo defekty," priblížil. Sagan si na rozdiel od niektorých športovcov nenosí so sebou na preteky okrem strachu ani talizmany. "Neverím na povery ani v kladnom, ani v zápornom zmysle. Talizman nemám. Najviac verím sám sebe a ľuďom z môjho tímu."

Oddychovať bude až na jeseň

Hneď po olympijskej premiére Sagan 29. júla letí späť do Holandska na štvoro pretekov, následne absolvuje etapy v Taliansku. Domov sa vráti 21. októbra, a potom si plánuje dožičiť mesiac oddychu.

Zaujímavé skúsenosti s olympijskou dedinou majú okrem Sagana aj austrálski športovci, tí ju vôbec nevedeli nájsť. Viac v reportáži Mariky Dulaiovej.

   

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články