Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chcel nevraziť do stromu a skončiť, kým zhasnú. Jediný olympionik z Tongy to dokázal
Zdielať na

Chcel nevraziť do stromu a skončiť, kým zhasnú. Jediný olympionik z Tongy to dokázal

PJONGČANG / Športovec z oceánskeho kráľovstva Tonga, Pita Taufatofua, úspešne dokončil piatkové preteky v behu na lyžiach na 15 km voľnou technikou, keď spomedzi 119 súťažiacich finišoval na 114. mieste.

Olympionik z raja tichomorskej Oceánie pobavil svet svojím skromným cieľom - nevraziť do stromu, nebyť posledný a dobehnúť skôr, ako pozhasínajú svetlá okolo trate. Keď sa blížil do cieľa, pomyslel si: "Bože, nie pred všetkými, nedopusť môj prvý pád!" Jeho želania sa napokon splnili, za ním zaostali dvaja pretekári, ďalší traja neprišli do cieľa, respektíve ich diskvalifikovali. "Od začiatku som sa pýtal, prečo to robím? Bola to hodina bolesti. Ale splnil som, čo som sľúbil a dostal som Tongu na olympiádu," povedal 24-ročný Pita Taufatofua.

"Najťažšie bolo udržať si tempo. Viem, pomalé, ale predsa tempo. Nikdy to takto dobre pre mňa nefungovalo na 15 kilometrov. Vždy som ubral okolo druhého kilometra z plynu, ale dnes som sa držal tempa," citoval exotického športovca Olympijský informačný servis.

S časom 56:41,1 so stratou 23 minút na víťazného Daria Colognu zo Švajčiarska obsadil 114. miesto. "Som na neho pyšný. Nie je posledný a to je skvelý výsledok. Kokosový bojovník sa nikdy nevzdáva," povedal na adresu reprezentanta Tongy jeho nemecký tréner Thomas Jacob.

Až za Taufatofuom dobehli Sebastian Uprimny z Kolumbie a Mexičan German Madrazo. "Pri večeri sa tomu poriadne zasmejeme, pretože s obomi som kamarát," uviedol Taufatofua. "Všetci ostatní šli bojovať o víťazstvo, my sme išli na štart s tým, že budeme bojovať, aby sme neboli poslední," dodal. Okrem tisícky divákov im v cieli tlieskal aj víťazný Dario Cologna.

​So zimou sa Taufatofua vyrovnal bez problémov: "Po pretekoch mi je zima, ale nič mimoriadne. Dal som si trocha kimčchi, takže mi bolo príjemne a ohnivo." Netají sa, že by chcel ísť aj na svoju tretiu olympiádu, do Tokia v roku 2020: "To je jeden z mojich cieľov. Tri olympiády v troch druhoch športu. Uvidíme, či to pôjde". Na otázku, aký šport by to mal byť, tradične vtipne reagoval: "Niečo spojené s vodou, uvidíme. Alebo skok do výšky? Už teraz mi je teplo pri pomyslení, že by to mal byť môj ďalší šport."

Na olympiáde v Riu de Janeiro 2016 súťažil v taekwonde a utrpel hneď v prvom kole zdrvujúcu porážku. Bol vlajkonosičom svojej krajiny na otváracom ceremoniáli v Riu i na ZOH v Pjongčangu, v oboch prípadoch zaujal nástupom, keď bol do pol pása obnažený, odetý len v tradičnej tonžskej sukni.