Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Hámor prvým človekom na svete po druhý raz na vrchole Annapurny
Zdielať na

Hámor prvým človekom na svete po druhý raz na vrchole Annapurny

Zdroj: int

Anapurna - najnáročnejšia osemtisícovka

Spoločne s ním sa po severnej stene na vrchol štítu považovaného za jeden z najnáročnejších z rodiny osemtisícoviek podarilo dostať aj Poliakovi Piotrovi Pustelnikovi, ktorý tak úspešne zavŕšil Korunu Himalájí - zbierku výstupov na všetkých štrnásť hôr elitnej kategórie.

"Obom sa o 13.45 miestneho času spoločne podarilo vystúpiť na vrchol. Peter sa ozval zo štvrtého výškového tábora, kde si už varili čaj. Všetko prebiehalo v poriadku, akurát po ceste padalo dosť skál, no s tým treba rátať - Annapurna nepatrí medzi najbezpečnejšie hory. Mali veľkú radosť a pre Piotra to bolo veľké zadosťučinenie, keďže sa mu podarilo na Annapurnu dostať až na piaty pokus. Peter sa stal pritom vôbec prvým človekom, ktorý sa na vrchol dostal už dvakrát a navyše naň vyliezol už z oboch strán," informovala Hámorova manželka Mária. V záverečnom útoku na vrchol robila dvojici "Petrov" spoločnosť aj Poľka Kinga Baranowská a Rumun Horia Colibasani.

Hámor po prvý raz na vrchol "Bohyne žatvy" vystúpil v roku 2006 z juhu, keď sa mu podarilo prejsť východný hrebeň. Dovedna má na konte sedem osemtisícoviek (Mount Everest 1998, Čo Oju 2006, Annapurna 2006, Broad Peak 2006, Nanga Parbat 2007, Gašerbrum I 2008, Gašerbrum II 2008). Pred príchodom pod Annapurnu sa Hámor s Pustelnikom aklimatizovali pod malebným sedemtisícovým končiarom Pumori (7161 m), kde dosiahli výšku 6800 metrov.

Hámorov rekord v podobe zopakovaného výstupu prišiel v jubilejnom roku od historicky premiérového zdolania štítu, v roku 1950 sa na vrchol dostali Francúzi Maurice Herzog a Luis Lachenal. Annapurna bola síce prvou zdolanou osemtisícovkou, no v dnešných dňoch patrí medzi najvražednejšie - podľa niektorých zdrojov až 41 percent výprav sa končí smrteľným zranením.

Súvisiace články

Najčítanejšie