Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kamila Valijevová: Ohúrila svet svojim výkonom a teraz ju ohrozuje dopingový výsledok
Zdielať na

Kamila Valijevová: Ohúrila svet svojim výkonom a teraz ju ohrozuje dopingový výsledok

Zdroj: SITA

PEKING / Hviezda ruského krasokorčulovania, len 15-ročná Kamila Valijevová. Stále nevie, či sa predstaví aj v ďalšej krasokorčuliarskej disciplíne na olympiáde v Pekingu. Dôvodom je dopingový nález z decembra minulého roka. Rozhodovať bude arbitrážna komisia.

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová sa po sobotňajšom emotívnom tréningu na zimných olympijských hrách rozplakala. Mladučká 15-ročná športovkyňa nesie veľmi ťažko svoj pozitívny test na zakázanú substanciu a jej dopingovom prípade stále nie je rozhodnuté. Rodáčka z Kazane tak naďalej nevie, či bude môcť pokračovať v súťažiach pod piatimi kruhmi. 

Valijevová mala na decembrových majstrovstvách Ruska v Petrohrade pozitívny test na trimetazidin alebo v skratke TMZ. Tento prípravok, ktorý zvyšuje prietok krvi do srdca a od roku 2014 figuruje na zozname zakázaných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Výsledky 15-ročnej sólistky zrejme anulujú, ale stále je možné, že nastúpi do olympijskej súťaže žien, ktorá sa v Pekingu začne v utorok 15. februára. Definitívne o tom má rozhodnúť Športový arbitrážny súd, na ktorý sa obrátila Medzinárodná testovacia agentúra (ITA) v mene Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Rozhodovať bude v zrýchlenom konaní.

Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) svojej vychádzajúcej hviezde najprv dočasne zastavila činnosť, ale po proteste jej tímu suspendáciu zrušila. Medzinárodné testovacie laboratórium vo Švédsku až tento týždeň v utorok definitívne potvrdilo doping Valijevovej, čiže deň po zisku zlatých medailí v tímovej súťaži pre Rusko v Pekingu, ku ktorým významne prispela aj 15-ročná famózna skokanka. Zdržanie výsledkov vo Švédsku spôsobila skutočnosť, že laboratórny personál sa buď nakazil ochorením COVID-19 alebo sa nachádzal v izolácii. Organizátori z toho dôvodu zrušili slávnostný ceremoniál odovzdávania medailí a právnici momentálne posudzujú, či môžu Rusom dodatočne odobrať zlaté medaily.

Prípad je však zamotanejší ako sa zdá. Valijevová má iba 15 rokov, a preto sa na ňu nevzťahujú pravidlá namierené proti antidopingovým hriešnikom. Z pohľadu WADA je chránená osoba. Jej trest by sa mohol zmeniť na jednoduché pokarhanie, resp. by sa preniesol na ľudí z jej okolia, čiže trénerov a tímových lekárov.

Portál BBC citoval aj krasokorčuliarsku šampiónku, dvojnásobnú olympijskú víťazku,  Katarínu Wittovú. "Kamila Valijevová je mladé dievča a zázračné dieťa, ktorého mimoriadne náročné výkony a ladnosť očarili celý svet vo veku iba 15 rokov. Je neplnoletá a závislá od dospelých, ona za to nemôže," uviedla.