Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Austrália opäť zrušila Novakovi Djokovičovi víza, trvá na jeho deportácii
Zdielať na

Austrália opäť zrušila Novakovi Djokovičovi víza, trvá na jeho deportácii

Archívna reportáž

MELBOURNE / Ďalší titul Novaka Djokoviča, ktorý chcel získať na Australian Open, je v ohrození. Víza, ktoré udelili tenistovi na výnimku, potom zrušili a následne na súde prehrali, mu Austrália opäť zrušila víza a trvá na vyhostení tenistu.

V prípade zápasu medzi tenisovou jednotkou a austrálskymi úradmi došlo k nepríjemnému kroku pre Novaka Djokoviča. Potom ako tenista priznal verejne na sociálnych sieťach nezrovnalosti vo svojich cestovných dokladoch po prílete do Austrálie a dokonca priznal chyby, ktoré urobil počas svojho ochorenia Covid-19 v decembri minulého roka, mu austrálske úrady opäť zrušili víza.

Správu budeme aktualizovať. 

Súčasná tenisová jednotka a žijúca legenda v bielom športe Novak Djokovič upútal pozornosť ešte pred začatím jedného z grandslamových turnajov. Od začiatku pandémie sa netají tým, že očkovať sa proti koronavírusu nedá, aj napriek tomu získal víza do Austrálie. V krajine, v ktorej platia prísne pandemické opatrenia, sa spustila vlna kritiky ohľadom výnimky, ktorá bola tenistovi udelená. 

Vyhral súd, ale priznal nezodpovedné správanie

Právnici tenistu informovali, že výnimka bola udelená na základe lekárskych potvrdení o tom, že Djokovič ochorenie prekonal v decembri 2021. Všetky otázky teraz smerujú práve na obdobie v poslednom mesiaci v roku. Tenistu počas avizovaného prekonania totiž bolo vidieť na hromadných podujatiach. 

Novak Djokovič obvinil svojho agenta z „administratívnej chyby“, keď vyhlásil, že necestoval dva týždne pred odletom do Austrálie, a uznal „chybu v úsudku“ tým, že sa neizoloval po tom, čo mal pozitívny test na Covid. Svetová jednotka vydala v stredu vyhlásenie o svojich aktivitách v decembri predtým, ako prišiel do Austrálie. 

​Vo vyhlásení tvrdí, že nebol informovaný o svojom pozitívnom výsledku až do 17. decembra, a to napriek Djokovičovmu čestnému prehláseniu federálnemu obvodnému súdu, že bol „testovaný aj diagnostikovaný“ 16. decembra. "Chcem zdôrazniť, že som sa veľmi snažil zabezpečiť bezpečnosť každého a dodržať všetky náležité pandemické povinnosti," povedal.

Všetko to začalo na basketbalovom zápase

Podľa vyjadrenia sa mal infikovať na basketbalovom zápase 14. decembra. "Zúčastnil som sa basketbalového zápasu v Belehrade 14. decembra, po ktorom bolo hlásené, že množstvo ľudí malo pozitívny test na Covid-19," vysvetlil pôvod Djokovič na sociálnej sieti. "Napriek tomu, že som nemal žiadne symptómy Covid -19, som 16. decembra absolvoval rýchly test na antigén, ktorý bol negatívny, a z veľkej opatrnosti som v ten istý deň absolvoval aj oficiálny a schválený test PCR," opísal svoj postup po basketbalovom zápase. 

Súvisiace články