Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Novak Djokovič: PCR som mal pozitívny, na rozhovor som išiel. Nechcel som sklamať novinára
Zdielať na

Novak Djokovič: PCR som mal pozitívny, na rozhovor som išiel. Nechcel som sklamať novinára

Archívna reportáž

MELBOURNE / Prípad okolo Novaka Djokoviča v Austrálii sleduje celý svet. Pre niektorých jeho správanie predstavuje slobodu, pre iných je sklamaním. V najnovšom vyjadrení viní svojho agenta. Dôvodom má byť "chyba v papieroch" v čase, keď mu v decembri vyšiel pozitívny test na ochorenie Covid- 19.

Súčasná tenisová jednotka a žijúca legenda v bielom športe Novak Djokovič upútal pozornosť ešte pred začatím jedného z grandslamových turnajov. Od začiatku pandémie sa netají tým, že očkovať sa proti koronavírusu nedá, aj napriek tomu získal víza do Austrálie. V krajine, v ktorej platia prísne pandemické opatrenia, sa spustila vlna kritiky ohľadom výnimky, ktorá bola tenistovi udelená. 

Súd vyhral, teraz musí vysvetliť svoje správanie

Právnici tenistu informovali, že výnimka bola udelená na základe lekárskych potvrdení o tom, že Djokovič ochorenie prekonal v decembri 2021. Všetky otázky teraz smerujú práve na obdobie v poslednom mesiaci v roku. Tenistu počas avizovaného prekonania totiž bolo vidieť na hromadných podujatiach. 

Novak Djokovič obvinil svojho agenta z „administratívnej chyby“, keď vyhlásil, že necestoval dva týždne pred odletom do Austrálie, a uznal „chybu v úsudku“ tým, že sa neizoloval po tom, čo mal pozitívny test na Covid. Svetová jednotka vydala v stredu vyhlásenie o svojich aktivitách v decembri predtým, ako prišiel do Austrálie. 

Vo vyhlásení tvrdí, že nebol informovaný o svojom pozitívnom výsledku až do 17. decembra, a to napriek Djokovičovmu čestnému prehláseniu federálnemu obvodnému súdu, že bol „testovaný aj diagnostikovaný“ 16. decembra. "Chcem zdôrazniť, že som sa veľmi snažil zabezpečiť bezpečnosť každého a dodržať všetky náležité pandemické povinnosti," povedal.

Všetko to začalo na basketbalovom zápase

Podľa vyjadrenia sa mal infikovať na basketbalovom zápase 14. decembra. "Zúčastnil som sa basketbalového zápasu v Belehrade 14. decembra, po ktorom bolo hlásené, že množstvo ľudí malo pozitívny test na Covid-19," vysvetlil pôvod Djokovič na sociálnej sieti. "Napriek tomu, že som nemal žiadne symptómy Covid -19, som 16. decembra absolvoval rýchly test na antigén, ktorý bol negatívny, a z veľkej opatrnosti som v ten istý deň absolvoval aj oficiálny a schválený test PCR," opísal svoj postup po basketbalovom zápase. 

Na základe negatívneho antigénového testu išiel na ďalšie hromadné podujatie v Belehrade, kde odovzdával ceny deťom. "Bol som asymptomatický a cítil som sa dobre a oznámenie o pozitívnom výsledku testu PCR som dostal až po tejto udalosti." Po informovaní, že je pozitívny sa namiesto uzavretia do karantény Djokovič dostavil na stretnutie vo svojom tenisovom centre, kde absolvoval dohodnutý rozhovor pre L'Equipe. Tento krok odôvodnil zodpovednosťou voči novinárovi. "Cítil som povinnosť. Nechcel som novinára sklamať,"  napísal vo svojom stanovisku. "Počas rozhovoru som dodržiaval vzdialenosť a mal na sebe masku, ktorú som si dal dole iba počas fotenia." Tento krok ľutuje a označil ho za zlý úsudok. "Uznávam, že som mal tento záväzok preložiť." 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Novak Djokovic (@djokernole)

Zadržanie svetovej tenisovej hviezdy 

Novak Djokovič bol zadržaný iba pár hodín po tom, ako vyhral svoj súdny spor, aby mohol hrať na Australian Open. Daný spor bol poznačený hádkami ohľadne očkovania, uviedol jeho otec pre denník The Sun

Napriek tomu, že sudca oslobodil tenisové eso Djokoviča od karantény  s tvrdením, že zrušenie jeho víz bolo nerozumné a nelogické, austrálski ministri majú právomoc zrušiť dané rozhodnutie a môžu ho, ak uznajú za vhodné, deportovať. Podľa správ, svetová jednotka a odporca očkovania bol zadržaný v austrálskom meste Melbourne, keďže austrálski ministri zvažujú použiť takzvanú osobnú moc, aby mu zrušili víza iba pár hodín po tom, čo mu boli víza udelené. 

Zatiaľ čo jeho otec, Srdjan Djokovic, tvrdí, že jeho syn Novak Djokovič bol zadržaný, brat svetovej tenisovej hviezdy Djordje Djokovic dokonca povedal, že austrálski ministri chcú jeho brata zajať a uväzniť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie