Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Guliar Konopka dostal za doping doživotný dištanc
Zdielať na

Guliar Konopka dostal za doping doživotný dištanc

Zdroj: SITA

Vyhlásenie Mikuláša na šampionáte v Nitre

Dvadsaťdeväťročný atlét sa na zasadnutí osobne nezúčastnil, ale počas slovenského atletického šampionátu v Nitre rozdal zástupcom médií svoje oficiálne vyhlásenie k celej kauze.
"Dňa 13. mája v čase príchodu dopingových komisárov som bol u zubára. Manželka mi telefonicky oznámila, že ma hľadajú dopingoví komisári, tak som sa vrátil domov, kde ma testovali. Pri vedomom užití zakázanej látky, pokiaľ by som sa nevrátil, riskoval by som len čierny bod,“ uvádza sa v Konopkovom vyhlásení. "Tento rok som mal 17 negatívnych dopingových testov, a preto ma veľmi prekvapilo, že som mal pozitívny test. Podľa odborníkov látka methandion je v tele minimálne 10 a viac týždňov, preto mi je nepochopiteľné, že dva testy, ktoré som absolvoval pred a týždeň po mojom pozitívnom teste, boli negatívne. Keďže som nič zakázané neužil, požiadal som o zmenu miesta konania B-testu a testy na DNA, obe moje žiadosti boli zamietnuté. Túto moju situáciu sme prebrali s rôznymi odborníkmi (lekári, právnici) a zhodli sme sa na tom, že práva športovcov v tejto situácii sú minimálne až nulové.“
Halový majster Európy Mikuláš Konopka ešte zdôraznil, že nevyužije možnosť odvolať sa do 15 dní proti trestu. "O všetkom sa definitívne rozhodlo už 2. júna, keď som dostal oznámenie o pozitívnom výsledku A-vzorky,“ skonštatoval.
Konopka mal pozitívny výsledok dopingového testu na mimosúťažnej kontrole 13. mája 2008. Po zverejnení výsledku A-vzorky požiadal o analýzu "béčka“, pričom sa 9. júna osobne zúčastnil na jej odpečatení v antidopingovom laboratóriu v rakúskom Seibersdorfe. Výsledok však bol totožný - v jeho vzorke našli stopy metabolitu metandienonu. Ide o látku zo skupiny androgénnych exogénnych anabolických steroidov, ktoré telo človeka nedokáže vyprodukovať prirodzene.

Dopingový prípad Mikuláša Konopku je celkovo siedmy v slovenskej atletike v ére samostatnosti od roku 1993, avšak prvý, ktorý sa skončil doživotným dištancom. Banskobystrický guliar totiž už raz mal pozitívny dopingový test a podľa pravidiel nasleduje pri druhom previnení definitívny koniec kariéry. Konopka "zhrešil" prvý raz v marci 2002 na halových ME vo Viedni, kde si pôvodne vybojoval bronz, no dopingová skúška odhalila, že si pomohol anabolickým steroidom stanozololom. Následne prišiel o medailu, v štatistikách nefiguruje ani jeho výkon 20,87 m a za prehrešok si odpykal dvojročný dištanc.
V čase nútenej pauzy pomáhal v rodinnej firme a s blížiacim sa koncom dištancu v marci 2004 začal opäť naplno trénovať. Premiérový štart absolvoval 15. mája 2004 na mítingu Grand Prix v Trnave, kde vrhol solídnych 20,10 m. Potom Konopka dosiahol zopár solídnych výsledkov. Na olympijských hrách v Aténach skončil vo finále desiaty, na halových ME o rok neskôr v Madride bol šiesty, do finále sa dostal aj na MS 2005 v Helsinkách (11.), na ME 2006 a MS 2007 do finále nepostúpil. Jeho životným úspechom bol titul halového majstra Európy v marci 2007 v Birminghame, kde zlepšil slovenský halový rekord Karla Šulu o priam neuveriteľných o 63 cm na 21,57 m. Vo finále až päťkrát prekonal 21-metrovú hranicu (21,32, 21,57, 21,36, 21,14, 21,40), pričom dovtedy malo v hale jeho osobné maximum hodnotu iba 20,55 m. Letná sezóna mu však vôbec nevyšla, na začiatku sezóny (26. mája) vrhol v maďarskom Szolnoku 19,94 m a už sa nezlepšil, pričom sa sťažoval na problémy so zápästím. Na MS v Osake skončil v kvalifikácii pätnásty výkonom 19,63 m a do finále sa nekvalifikoval. V tohtoročnej letnej sezóne Mikuláš Konopka súťažil iba raz: 3. mája na mítingu Grand Prix Slovensko v Košiciach skončil tretí výkonom 19,00 m, avšak zo súťaže po treťom pokuse
Po zverejnení výsledkov analýzy A-vzorky pre STV vyhlásil, že si nevie vysvetliť tento výsledok a je pre neho nepochopiteľný. Na svoju obhajobu uviedol toľko, že testy, ktoré mal týždeň pred a týždeň po dopingovej skúške z 13. mája, mal jednoznačne čisté. Podľa generálneho sekretára Antidopingového výboru SR (ADV SR) Miroslava Motyčíka však môže mať športovec výsledky dopingových skúšok, ktoré boli vykonané aj v krátkom časovom slede za sebou, rozdielne. "Dokonca sa môžu líšiť aj v prípade, ak boli dva rôzne odbery vzorky vykonané v rovnaký deň,“ pripomenul
Bývalý juniorský majster sveta a dvojnásobný majster Európy do 22 rokov pre dopingovú kauzu prišiel aj o miesto športového inštruktora vo Vojenskom športovom centre (VŠC) Dukla Banská Bystrica. "Mikuláš hrubo porušil pracovnú disciplínu, pracovnú morálku a antidopingový kódex, ktorý mal u nás podpísaný a zaviazal sa v ňom, že nebude siahať po takých látkach, ako sa mu to stalo v minulosti. Žiaľ, nepoučil sa," vyhlásil na margo Konopkovej kauzy riaditeľ VŠC Dukla Ľubomír Roško.