Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rekord Mr. Olympia vyrovnaný. Prekoná Heath o rok Schwarzeneggera?
Zdielať na

Rekord Mr. Olympia vyrovnaný. Prekoná Heath o rok Schwarzeneggera?

USA / Arnold Schwarzenegger vyhral prestížnu súťaž v kulturistike s názvom Mister Olympia sedemkrát. Rovnaký počet titulov, teda sedem, má po víkende aj Phil Heath. Američan, ktorému sa na Slovensku páči a niekoľkokrát zavítal aj na Slovensko.

Phil Heath má rád Slovensko a Slováci mu fandia. Srdečne ho vítali aj pri jeho návšteve v roku 2013. A aj keď nebol v súťažnej forme, nechceli ho z pódia pustiť dlhé minúty. "Boli tu ženy, deti, babky a tak som chcel, aby mali na čo spomínať," povedal vtedy veselý Phil Heath.

Miery tohto Američana sú naozaj impozantné. Aj keď nepatrí k najvyšším. Oficiálne údaje hovoria o parádnych centimetroch, pokiaľ ide o obvod stehna či bicepsu. No len to by sympatickému chlapíkovi na sedem víťazstiev v prestížnej súťaži Mr. Olympia nestačilo. "Ide aj o športový charakter, je to aj umenie prezentácie a umenie predviesť sa v tom šoubiznise," hovorí Andrej Mozoláni, majster sveta a Európy v kulturistike. "Je jeden z mála pretekárov, ktorý príde vždy stopercentne pripravený," povedal o Heathovi Jaroslav Horváth, dvojnásobný majster sveta v kulturistike a účastník Mr. Olympia. "Čo je na Boltovi? Tiež je výnimočný. To je práve to, že tí ľudia sa narodili pre ten šport," hovorí o Heathovi kulturista Pavol Jablonický, šesťnásobný účastník Mr. Olympia.

Jedinečný je aj hmotnosťami, ktoré pri tréningu zvláda. A čo si budeme hovoriť, také telo si žiada aj poriadne porcie jedla. A nie hocijakého. Denne vraj strava zahŕňa počet vaječných bielok ako na niekoľko tort, či množstvo mäsa a zeleniny, ktoré by bežnému človeku stačili na týždeň. Napokon, prísnu stravu i režim poznajú všetci kulturisti. Rovnako, ako túžbu, aby na prestížnej Mr. Olympia uspel konečne raz aj Slovák. "Je to aj ekonomická otázka. Ak na to nemáte, tak môžete byť dobrý ako chcete," hovorí Jablonický. "Je ťažké sa už len kvalifikovať na Mr. Olympia. A uspieť na tejto súťaži, tak to je ešte o dva kroky ťažšie," dodáva Jaroslav Horváth.

Súvisiace články