Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prípad Armstrong (41)? Zničujúci, ako atlétky Jonesovej
Zdielať na

Prípad Armstrong (41)? Zničujúci, ako atlétky Jonesovej

Americká antidopingová agentúra (USADA) v utorok informovala, že získala nevyvrátiteľné dôkazy o tom, že fenomenálny cyklista Lance Armstrong a jeho niekdajší zamestnávateľ US Postal Service boli zapletení do najväčšieho dopingového škandálu v dejinách športu. Médiá už jeho prípad porovnávajú s kauzami atlétov Marion Jones či Bena Johnsona.

Obe kauzy ukázali diery v systéme

Otázkou je, či imidž Lancea Armstronga bude taktiež demonizovaný ako imidž niekdajších atletických hviezd Marion Jones a Bena Johnsona. Šéf Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) David Howman vidí akúsi podobnosť v prípadoch Armstronga i atletickej hviezdy Marion Jones. Podľa jeho slov sa pri oboch kauzách ukázali diery v systéme.

"Marion Jones počas siedmich rokov nemala pozitívny test a súťažila. Získala tri olympijske medaily a tituly majsterky sveta. Testovaná bola približne 160-krát a žiadny z testov nebol pozitívny," hovorí pre The Washington Post Howman. Marion Jones strávila v roku 2008 šesť mesiacov vo väzení a musela vrátiť všetky medaily. 

"Lance Armstrong bol testovaný viac ako stokrát. Žiadny z testov nebol pozitívny. Objavili sa dohady, že nie všetky vzorky boli úplne vyšetrené," dodal Howman na margo Amrstronga. V auguste 2012 dostal Armstrong celoživotný dištanc a odobrali mu všetkých sedem titulov z Tour de France.

Howman: Učíme sa každý deň

"Myslím, že sa učíme každý deň," hovorí Howman v rozhovore pre The Telegraph. "Veľa sme sa naučili aj z knihy Tylera Hamiltona." Hamilton v knihe uvádza, že keď počuli klopanie na dvere, ľahli si na zem, plazili sa a tvárili, že nikto nie je doma.

Nútil aj svojich kolegov

Americký cyklista Lance Armstrong a jeho tím US Postal mali v minulosti najprepracovanejší dopingový systém v histórii športu. Vo svojich dokumentoch to tvrdí Americká antidopingová agentúra (USADA). Závery vyšetrovania majú viac ako 1 000 strán a USADA ich už poslala Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI) i Medzinárodnej triatlonovej únii (ITU).

Spis sa opiera o svedectvá 11 bývalých cyklistov US Postal a ďalších 15 ľudí. Armstrong podľa správy USADA v rokoch 1998 až 2010 systematicky dopoval a mal prepracovaný systém, ako sa vyhýbať kontrolám a za pomoci lekárov časovať nedovolenú podporu. Podľa dokumentu využíval EPO, kortizón, testosterón, rastový hormón HGH či krvný doping. K týmto praktikám nabádal i nútil aj tímových kolegov. Tylera Hamiltona napadol v reštaurácii, keď chcel prezradiť niektoré detaily systému. "Jeho okolie bolo zamorené dopingom," píše sa v správe.

"Už krátko po podpise kontraktu som zistil, že realita cyklistického sveta je iná ako tá, o ktorej som sníval. Doping bol epidémiou v cyklistike. Dlho ma presviedčali, nútili, napokon som prekročil hranicu a dopoval som," priznal bývalý kolega Armstronga v US Postal Michael Barry.

Armstrong má aj podporu

Napriek posledným obvineniam zo strany Americkej antidopingovej agentúry (USADA) a niektorých bývalých tímových kolegov má americký cyklista Lance Armstrong u niektorých jazdcov na dvoch kolesách naďalej podporu. Medzi tými, ktorí veria Armstrongovi a myslia si, že obvinenia sú vykonštruované, je aj olympijský víťaz z roku 2008 z Pekingu Samuel Sánchez. "Kým sa nepreukáže opak, zostáva nevinný. Lance má za sebou množstvo dopingových kontrol a doteraz žiadna z nich nebola pozitívna," povedal v televíznom rozhovore pre začiatkom tretej etapy Okolo Pekingu Samuel Sánchez.

Daily Mail: Tyran, klamár, sériový užívateľ 

Daily Mail (V. Brit): "Potvrdené: Armstrong si myslel, že je nedotknuteľný. Dnes ho odhalili ako tyrana, klamára a sériového užívateľa zakázaných prostriedkov."
Daily Telegraph (V. Brit.): "Najväčší dopingový škandál v histórii."
The Sun (V. Brit.): "Šokujúce odhalenia. Armstrong nebol najčistejší." Gazzetta dello Sport (Tal.): "Existujú dôkazy, že Armstrong mal za nechtami špinu. Niečo podobné dopingový systém nikdy nevidel."
L´Equipe (Fr.): "Koniec. Game Over."
De Volkskrant (Hol.): "Armstrong riadil naprepracovanejší dopingový systém v histórii!
El País (Šp.): "Armstrongovo veľké klamstvo na tisícke strán."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie