Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Hámor do Himalájí, chce vystúpiť na Kančendžongu a K2
Zdielať na

Hámor do Himalájí, chce vystúpiť na Kančendžongu a K2

Zdroj: int

Slovenský horolezec Peter Hámor odchádza v nedeľu 18. marca do nepálskeho Káthmandu. Cieľom skúseného himalájistu je najskôr tretí najvyšší vrch planéty - 8586 m vysoká Kančendžonga a potom horolezecky azda najťažšie dostupná osemtisícovka K2 s nadmorskou výškou 8611 m.

Kančendžonga (v preklade Päť pokladníc veľkého snehu) sa nachádza na hraniciach Nepálu a Indie. Je najrozsiahlejším masívom zo všetkých štrnástich svetových osemtisícoviek. Má päť relatívne samostatných vrcholov, hlavný má spomenutú výšku 8586 m. "Najskôr strávim približne tri týždne v oblasti Annapurny vo výškach päť- až šesťtisíc metrov. Potrebujem sa ´rozdýchať´ a poriadne sa aklimatizovať na tú výšku. Potom sa 6. apríla v Káthmandu stretneme s Rumunom Horiom Colibasanom a ďalšími dvoma dvojicami, jednou španielskou a jedným talianskym manželským párom, a spoločne sa presunieme pod juhozápadnú stenu Kančendžongy," vysvetľoval v rozhovore  47-ročný Popradčan Hámor.

Prvýkrát stáli ľudia na vrchole tejto hory v roku 1955. Boli to členovia britskej výpravy George Band a Joe Brown. V roku 1981 bola ôsmou úspešnou expedíciou v histórii česko-slovenská výprava, z ktorej vystúpili na vrchol Jozef Psotka a Ľudovít Záhoranský. "My pôjdeme starou anglickou cestou. Samozrejme, tá sa mení podľa podmienok. Nebude to však žiadny pokus o prvovýstup. Zo zostavy, v akej tam budeme, nemá nikto ambície vymýšľať niečo nové," pokračoval Peter Hámor.

V júni sa potom už sám presunie do Pakistanu, kde v oblasti Karakoramu leží druhý najvyšší vrchol planéty K2. "V roku 2007 som tam ´zavesil pytel´. V horolezeckej hantírke to znamená, že som sa pokúšal o výstup, ale neúspešne. Tak ho idem zvesiť," odľahčil debatu z hľadiska počtu dokončených výstupov na osemtisícovky najúspešnejší slovenský horolezec v histórii. Pri svojom prvom pokuse vo viacčlennej skupine, v ktorej bol aj Slovák Jozef Kopold, dosiahli výšku približne 8000 m, rýchlo sa však začalo meniť počasie a oni dali prednosť bezpečnému návratu pred riskantným dokončením výstupu.

V roku 1954 ako prví vyliezli na vrchol K2 Taliani Lino Lacedelli a Achille Compagnoni. V roku 1986 stál na vrchole aj Slovák Peter Becík. "Zatiaľ nemám na ´ká dvojku´ parťáka. Horia Colibasanu tam už bol ako vôbec prvý Rumun a už nemá záujem zopakovať si to. Mám, samozrejme, rozdebatované nejaké kontakty, ale zatiaľ nie je nič isté, neviem, ako to celé dopadne, doriešim to až na mieste. Určite však nepôjdem sám. Takisto ako pred piatimi rokmi to chcem skúsiť Česenovou cestou. Je to najrýchlejšia, najpriamejšia cesta, už približne viem, čo ma tam čaká, a zariadim sa podľa toho,“ uzavrel Peter Hámor. Návrat na Slovensko má naplánovaný až na koniec augusta.

Peter Hámor má na svojom konte už osem osemtisícoviek, najviac spomedzi slovenských horolezcov. Začal to v roku 1998 na Mt. Evereste (8848 m n. m.). O osem rokov neskôr nasledovali v rýchlom slede za sebou Broad Peak (8047 m n.m.), Annapurna (8091 m n.m.) a Čo Oju (8201 m n.m.). V roku 2007 úspešne zvládol Nanga Parbat (8126 m n.m.), ďalší rok Gašerbrum I (8068 m n.m.) a Gašerbrum II (8035 m n.m.). V roku 2010 ako prvý človek na svete druhýkrát vystúpil na Annapurnu. Vlani bol jeho ôsmym vrcholom nad 8000 m Makalu (8463 m n. m.).

Najčítanejšie