Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovenská krasokorčuliarka Rajičová napokon štrnásta, zlato ide do Ruska
Zdielať na

Slovenská krasokorčuliarka Rajičová napokon štrnásta, zlato ide do Ruska

Archívna reportáž

PJONGČANG 23. februára (SITA) - Slovenská reprezentantka Nicole Rajičová obsadila v súťaži krasokorčuliarok na zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu konečnú 14. pozíciu. Dvadsaťdvaročná Newyorčanka bola po stredajšom krátkom programe trinásta so ziskom 60,59 bodu, v piatok vo voľnej jazde dostala od rozhodcov 114,60 bodu. Kým v stredu za svojím maximom zaostala iba o 42 stotín bodu, vo voľnej jazde to bol väčší odstup od vlastného rekordu. Na ZOH 2014 v Soči skončila Rajičová na 24. mieste.

Zlato si vybojovala mladučká Ruska Alina Zagitovová, striebro získala jej krajanka Jevgenija Medvedevová. Bronz putuje do Kanady zásluhou Kaetlyn Osmondovej. Pätnásťročná Zagitovová si v piatok zajazdila osobné maximum 156,65 bodu a usadila sa na čele hodnotenia, neskôr prišla na rad jej o tri roky staršia tréningová parťáčka a dosiahla na stotinu bodu rovnaké hodnotenie. Rozhodol teda náskok 1,31 bodu z krátkeho programu. Kým Zagitovová bola v piatok lepšia v technických elementov, Medvedevová bola presvedčivejšia v umeleckom prevedení.

"Ešte si naplno neuvedomujem, že som vyhrala. Myslím si, že na to potrebujem trochu viac času, že som olympijskou víťazkou. Keď som videla hodnotenie rozhodcov, bola som milo prekvapená. Som rada, že som sa dokázala vyrovnať s nervozitou a predviedla to, čo som mala naplánované a netrénované. Až kým nedostanem medailu, nebudem veriť tomu, že som vyhrala," povedala Alina Zagitovová pre Olympijský športový servis.

Zagitovová, pre ktorú je táto sezóna premiérová medzi seniorkami, v piatok získala vôbec prvé zlato pre tím Olympijských športovcov z Ruska na ZOH 2018. Pred mesiacom sa stala európskou šampiónkou, teraz napodobnila krajanku Adelinu Sotnikovovú zo Soči 2014.

Nicole Rajičovej sa s jednou výnimkou podarilo absolvovať voľnú jazdu tak, ako si predstavovala. "Odskákala som všetky skoky, preto som spokojná. Trochu som zaváhala v záverečnej piruete, bola to však najťažšia verzia. Som rada, že som na olympiáde mohla predviesť svoju najlepšiu jazdu. Verila som si, bola som v pohode pred jazdou. Už na tréningu sme zmenili poradie jednotlivých skokov, bodovo to bolo to isté, možno ešte o pol bodu viac," uviedla Nicole Rajičová v mixzóne pre slovenské médiá.

Na otázku, prečo prišlo zaváhanie v záverečnej kombinovanej piruete, odpovedala: "Asi som už bola niekde inde, stratila som koncentráciu. Poriadne si to už nepamätám, moja chyba. Mala som už všetko odskákané a chytila som zlú hranu. Nemala som veľa času, musela som ju držať. Aj tak som spokojná, toto vystúpenie bolo lepšie ako pred rokom na majstrovstvách sveta v Ostrave, zvládla som ťažšie skoky aj krokové kombinácie. Body sa ťažko porovnávajú, teraz to stačilo na najlepší výsledok tejto sezóny."

Tréner slovenskej reprezentantky Igor Krokavec skonštatoval: "Drobné chybičky tam boli, ale Nicole dosiahla životný úspech. Sme veľmi spokojní, veď je štrnásta na olympiáde. Posledná pirueta a jeden skok boli nedotočené, ale taký je šport. V jazde mala dosť dobrých skokov a najmä kombináciu dvojitého axla s trojitým tulupom na začiatku. Súťažne ju zvládla prvýkrát. Rozjazda jej celkom nevyšla, ale ona už je skúsená pretekárka a nemal som dôvod jej neveriť v pretekoch. Na majstrovstvá sveta pôjdeme s cieľom vylepšiť si dosiaľ najlepšie 13. miesto. Náročnosť prvkov sa vždy dá zvyšovať a Nicole sa zlepšuje z roka na rok. Ona už je športovec so skúsenosťami a rozhľadom. Vyspela a ide dopredu. Rovnako však celé krasokorčuľovanie."

KRASOKORČUĽOVANIE
Ženy - konečné poradie po voľnej jazde: 1. Alina Zagitovová (OŠR) 239,57, 2. Jevgenija Medvedevová (OŠR) 238,26, 3. Kaetlyn Osmondová (Kan.) 231,02, 4. Satoko Mijaharová (Jap.) 222,38, 5. Caroline Kostnerová (Tal.) 212,44, 6. Kaori Sakamotová (Jap.) 209,71, 7. Čchoi Da-bin (Kór. rep.) 199,26, 8. Maria Sockovová (OŠR) 198,10, ... 14. Nicole Rajičová (SR) 175,19