Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hamilton v Nemecku so šiestym víťazstvom v sezóne
Zdielať na

Hamilton v Nemecku so šiestym víťazstvom v sezóne

Zdroj: TASR

HOCKENHEIM / Britský úradujúci majster sveta formuly 1 Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Nemecka na okruhu v Hockenheime.

Tridsaťjedenročný jazdec Mercedesu sa hneď po štarte dostal z druhého miesta na čelo cez tímového kolegu Nica Rosberga a preteky už nemali iného lídra. Hamilton zvíťazil pred dvojicou pilotov Red Bullu Danielom Ricciardom a Maxom Verstappenom, víťaz kvalifikácie Rosberg skončil až štvrtý.

Hamilton dosiahol šieste prvenstvo v tejto sezóne, štvrté po sebe a celkovo 49. v kariére. Už len dve víťazstvá mu chýbajú na to, aby sa v historickej tabuľke dotiahol na francúzskeho štvornásobného svetového šampióna Alaina Prosta. Hamilton vyhral šesť z posledných siedmich veľkých cien a v poradí MS má pred Rosbergom 19-bodový náskok. Teraz vo formule 1 nasleduje letná prestávka, najbližšia veľká cena sa uskutoční 28. augusta v belgickom Spa-Francorchamps.

Rosberg štartujúci z pole position pokazil štart a v úvodnej zákrute sa prepadol na štvrté miesto za obidva monoposty Red Bullu, prvý bol Hamilton. V desiatom kole mal úradujúci majster sveta náskok 4,5 sekundy pred Verstappenom. Zakrátko sa mladý Holanďan objavil v boxoch spolu s Rosbergom, poradie sa medzi týmito dvoma pilotmi nemenilo. Po výmenách pneumatík na čelných pozíciách bol stále vo vedení Hamilton pred Verstappenom a Ricciardom. Hamilton kontroloval preteky, budoval si náskok, zatiaľ čo Rosberg sa trápil a nevedel sa dostať dopredu. Po druhých návštevách u mechanikov sa Rosberg po tesnom súboji predral cez Verstappena. Nemec v tom čase jazdiaci už na druhom mieste za Hamiltonom dostal za údajné vytlačenie súpera z trate päťsekundovú penalizáciu. Ricciardo sa doťahoval na tímového kolegu Verstappena a zakrátko ho poľahky predbehol. Po treťom kole zastávok v boxoch bol stále lídrom Hamilton pred Ricciardom a Verstappenom, Rosberg bol späť na štvrtom mieste. Ricciardo síce mierne sťahoval Hamiltonov náskok, Brit si nenechal ujsť šieste víťazstvo v sezóne. V závere ešte spadlo na okruh pár dažďových kvapiek, ale priebeh pretekov neovplyvnili.

Výsledky - Veľká cena Nemecka F1 - Hockenheim: 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:30:44,200 h, 2. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +6,966 s, 3. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +13,413, 4. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +15,845, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +32,570, 6. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +37,023

Súvisiace články