Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Asociácia tímov F1 chce zmeniť bodovanie, krízu zvláda
Zdielať na

Asociácia tímov F1 chce zmeniť bodovanie, krízu zvláda

Po prvý raz sú tímy jednotné

Medzi návrhmi zverejnenými v Ženeve figuruje nový systém bodovania. Podľa neho by víťaz pretekov mal dostať 12 bodov namiesto súčasných desiatich, druhý pretekár deväť a tretí sedem. Ohodnotenie miest od štvrtého po ôsme by malo ostať v súčasnej podobe (5-4-3-2-1). "Kríza ponúkla F1 príležitosť na rozvoj," vyhlási šéf FOTA a tímu Ferrari Luca di Montezemelo. "Je to mimoriadna chvíľa v histórii F1. Po prvý raz sú tímy jednotné a majú jasnú spoločnú víziu."

FOTA pripravila balík jednomyseľne schválených návrhov, podľa ktorých by náklady v sezóne 2010 mali klesnúť na polovičnú sumu oproti predchádzajúcemu roku. Návrhy však ešte musí schváliť Medzinárodná automobilová federácia (FIA) a do platnosti by mohli vojsť v roku 2009 alebo 2010.

"Vďaka tejto jednote už všetky tímy dosiahli významný pokles nákladov pre rok 2009. A zatiaľ, čo budeme súperiť na tratiach, máme jeden spoločný cieľ - spolupracovať na zlepšení F1, zaistiť jej stabilitu a udržateľnosť," dodal Montezemelo.

V tejto sezóne by mala o viac ako sto percent vzrásť životnosť motorov, pretože jeden jazdec ich bude môcť použiť osem. Náklady na motory by v roku 2010 mali klesnúť zo súčasných osem miliónov eur (241,01 milióna Sk) na päť miliónov eur (150,63 milióna Sk).

Pre rok 2009 sa zredukovalo testovanie vo vzduchovom tuneli na 40 hodín týždenne, no tímy chcú pre rok 2010 znížiť na polovicu náklady na vývoj aerodynamiky. FOTA zároveň odporučila zmenu spôsobu kvalifikácie, redukciu testov i skrátenie Veľkých cien.