Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
F1: M. Schumacher (43) si užíval v Brazílii labutiu pieseň
Zdielať na

F1: M. Schumacher (43) si užíval v Brazílii labutiu pieseň

Nedeľňajšie preteky Veľkej ceny Brazílie formuly 1 boli poslednými v kokpite monopostu Mercedes pre sedemnásobného majstra sveta Michaela Schumachera.

Štyridsaťtriročný nemecký pretekár obsadil na podujatí v Sao Paule 7. miesto a získal posledných šesť bodov do tabuľky svetového šampionátu. Rodák z mestečka Hürth nazbieral počas kariéry celkovo 1 566 bodov.

"25. november 2012 - posledný deň zlatej éry F1"

Zznel nápis na transparente na hlavnej tribúne susediacej s cieľovou rovinkou okruhu Interlagos. Brazílski fanúšikovia sa cez víkend prišli pozrieť na súboj o titul svetového šampióna 2012 medzi Sebastianom Vettelom a Fernandom Alonsom, ale zároveň sledovali "labutiu pieseň" pilota, ktorý je držiteľom viacerých rekordov v efjednotke. Pri svojej rozlúčke s 19-ročnou kariérou vo F1 pomohol nemecký jazdec svojmu tímu Mercedes k bodovému zápisu po piatich pretekoch bez umiestnenia v prvej desiatke.

"Som rád, že som sa vrátil do efjednotky," povedal najúspešnejší pilot v histórii seriálu MS formuly 1, ktorý zvíťazil v 91 pretekoch. "Väčšinu z nich som si po mojom návrate užil. Nebolo to síce také úspešné, ako sme si predstavovali, ale aj tak si odnášam skvelé lekcie do života. Som rád za všetky pozitívne emócie a teraz už je čas odísť," vyhlásil svetový šampión v tímoch Benetton a Ferrari. V kokpite Mercedesu dosiahol len jeden čiastkový úspech, a tým bolo pódiové umiestnenie na tohtoročnej Veľkej cene Európy vo Valencii. "Posledné preteky boli pre mňa nesmiernou zábavou. Ešte raz by som sa chcel poďakovať tímu a všetkým fanúšikom za podporu počas celej mojej kariéry. Skutočne som si užil všetky tie momenty, ktoré sme spoločne strávili," dodal legendárny jazdec.

Členovia jeho tímu si na znak úcty po pretekoch v Sao Paule obliekli "rozlúčkové" tričká. Šéf Mercedesu Ross Brown, ktorý bol so Schumacherom pri jeho úspechoch v Benettone i vo Ferrari, mu poďakoval za účinkovanie v stajni. "Z hľadiska výsledkov nebolo druhé Schumacherove pôsobenie také úspešné, lenže my sme možnosť pracovať s ním prijali s radosťou, pretože išlo o výnimočnú éru," uviedol Brown.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, M. Schumacher

Súvisiace články