Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Katriňák v 9. etape Transorientale skončil opäť druhý
Zdielať na
Motorizmus

Katriňák v 9. etape Transorientale skončil opäť druhý

Zdroj: motoride.sk

Jaroslav Katriňák aj v 9. etape Rely Transorientale patril medzi najrýchlejších jazdcov

Pretekár slovenského Slovnaft Environ Servis Moto Team-u časom 1:07:57 h obsadil 2. miesto za víťazným Rusom Alexejom Kolomycynom (1:05:07 h), ale na svojho najväčšieho súpera Nóra Pala Andersa Ullevalsettera získal náskok 1:37 min.

"Jaro Nórovi v piatok vrátil požičané zo štvrtkovej ôsmej etapy a upevnil si vedúce postavenie v súťaži motocyklov," povedal v piatok pre agentúru SITA manažér Slovnaft Environ Servis Moto Team-u Andrej Žipaj.

Manažér Jaroslava Katriňáka ďalej uviedol, že piatková etapa sa išla na ťažkej šotoline a účastníci sa počas jazdy rozľahlou kazašskou stepou museli vyrovnať s kúdolmi prachu, ktoré mnohokrát sťažovali orientáciu. "Jaro dostal za úlohu strážiť svojho najväčšieho súpera Ullevalsettera, lebo Rus Kolomycyn za ním zaostáva už o pol druha hodiny, takže on by pre Jara nemal byť vážnym súperom," pokračoval Žipaj, ktorý agentúru SITA tiež informoval, že v sobotu po prejazde do Číny budú technici na Katriňákovej motorke meniť celý agregát.

"Táto operácia je povolená, lebo pravidlá Rely Transorientale povoľujú raz v priebehu pretekov vymeniť na motorke celý agregát. A keďže nový vezú technici v sprievodnom vozidle so sebou, v sobotu túto výmenu urobia," vysvetlil Žipaj a ďalej doplnil: "Jaro má úspešne za sebou deväť etáp, motorka mu zatiaľ funguje, no po nedeli, ktorá bude dňom voľna, začnú pretekári opäť jazdiť v piesku a v púšti. Na tomto zradnom teréne nechceme nič riskovať, preto Jaro zvyšných sedem čínskych etáp odjazdí na motorke s novým agregátom. Voľnú nedeľu využije aj na to, aby si nový agregát vyskúšal a ak nebudú problémy pri štartovaní motocykla, záverečné etapy pôjde s úplne novým komponentom vo svojom súťažnom stroji."

Andrej Žipaj v súvislosti s čínskymi etapami tiež uviedol, že posledná etapa k Čínskemu múru bude len spojovacia bez meraného špeciálneho úseku. "Posledný špeciálny rýchlostný test je na programe sobotňajšej 16. etapy. Po nej by jazdci mali do cieľa v Pekingu prísť po vlastnej osi už bez merania časov," dodal Žipaj.

Výsledky:

Poradie v 9. etape - motocykle: 1. Alexej Kolomycyn (Rus./KTM) 1:05:07 h, 2. Jaroslav Katriňák (SR/KTM) 1:07:57, 3. Pal Anders Ullevalsetter (Nór./KTM) 1:09:37

Poradie po 9 etapách - motocykle: 1. Jaroslav Katriňák (SR/KTM) 15:15:01 h, 2. Pal Anders Ullevalsetter (Nór./KTM) 15:52:57 (penalizácia 20 minút), 3. Alexej Kolymycyn (Rus./KTM) 16:49:50

Zdielať na