Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vlani pokazila šampionát voda, teraz hrozí vietor!
Zdielať na

Vlani pokazila šampionát voda, teraz hrozí vietor!

Zdá sa, že nádherný čunovský areál Divoká voda je zakliaty! Vlaňajšie ME prekazila a odsunula na neskorší termín voda, teraz trápi vodných slalomárov silný vietor.

Areál vodných športov v Čunove je nádherný, no zdá sa, že z pokoja vyrušení dunajskí vodníci ho začarovali!

Už v júni minulého roka zničili prácu usporiadateľov ME vytrvalé dažde, ktoré osemnásobne zdvihli hladinu prietoku športového koryta. Vysoká voda vtedy zaplavila slalomové bránky a vyšplhala sa až po tribúny. 

Teraz trápi organizátorov svetového šampionátu vodných slalomárov silný vietor!

Úvod kvalifikácie deblkanoistov bol pokojný. V závere prvého kola sa však nad čunovským areálom Divoká voda strhol silný "divoký" vietor a tak tí najlepší pretekári museli bojovať s dvoma prírodnými živlami naraz.

Práve naši reprezentanti na náhlu nepriazeň počasia najviac doplatili. Dvojnásobní majstri sveta bratranci Ladislav a Peter Škantárovci boli po 1. kole až dvadsiati a trojnásobní olympíjski víťazi -  bratia Peter a Pavol Hochschornerovci štrnásti. "Okamžite sme podali podnet na medzinárodnú ´jury´, aby posúdila férovosť pretekov, pretože tí, ktorí štartovali kvalifikáciu medzi prvými,  mali podmienky podstatne lepšie," poznamenal vedúci reprezentačného tímu SR Róbert Orokocký

S ťažkými podmienkami tvrdo bojovali aj kajakárky a podstatne lepšie! Jana Dukátová bola v 1. kole kvalifikácie najrýchlejšia, Dana Mannová - Beňušová šiesta a Elena Kaliská siedma.  

Spŕška kritiky sa zniesla aj na hlavy arbitrov. Posúdiť,  či pretekári prešli bránku čisto nebolo vôbec jednoduché. Niektorí z nich sa 50-sekundovou penalizáciou rozhodcov cítili ukrivdení.

Viaceré výpravy neváhali vytiahnúť z vrecka 75 eur a podať oficiálny protest. Keďže vietor ani po poldruhahodinovom vynútenom prerušení kvalifikácie neustal, medzinárodná ´jury´ všetky výsledky anulovala! 

A kedže počasie sa neumúdrilo a silný nárazový vietor trápil organizátorov MS aj dnes,  na rannom mítingu vedúcich družstiev sa rozhodlo o zrušení štvrtkového programu. Ten sa tak zredukuje z pôvodných päť dní na tri!