Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cyklisti a motorkári verzus vodiči – ako sa vzájomne rešpektovať?
Zdielať na

Cyklisti a motorkári verzus vodiči – ako sa vzájomne rešpektovať?

Zdroj: Union

Hoci v minulom roku zaznamenala polícia najmenej dopravných nehôd za posledných desať rokov, situácia na slovenských cestách zďaleka nie je ružová. Účastníkom cestnej premávky chýba nielen znalosť niektorých dopravných prepisov, ale predovšetkým veľká dávka ohľaduplnosti a rešpektu. 

Zákon o cestnej premávke upravuje formálne povinnosti jednotlivých účastníkov, aby bola zabezpečená bezpečnosť cestnej premávky, avšak správať sa k sebe zodpovedne a s rešpektom neprikazuje vodičom, chodcom, cyklistom či motorkárom žiadny zákon. Aké základné pravidlá by teda mali dodržiavať všetci používatelia cestných komunikácii, aby nedochádzalo ku zbytočným dopravným nehodám?

Na ceste nikdy nie ste sami

To, že na ceste nie ste sami, ste asi spozorovali. Inak by ste nečakali už 20 minút v zápche. Akonáhle sa so svojim autom, motorkou alebo bicyklom ocitnete na verejnej komunikácii, stávate sa účastníkom cestnej premávky. 

Z toho vám plynie viacero povinností, ale predovšetkým máte veľkú zodpovednosť. Zodpovedáte nielen za technický stav svojho vozidla, ale aj za svoje správanie. Bezpečnú premávku na ceste zabezpečuje každý jej účastník nielen dodržiavaním dopravných predpisov a odporúčaní, ale aj rešpektovaním cestnej etikety. 

Okrem toho nezabudnite, že zo zákona musíte mať uzatvorené PZP (povinné zmluvné poistenie), ktoré pokrýva škody na majetku a zdraví, ktoré autom spôsobíte niekomu inému. Tento typ poistenia je potrebné uzatvoriť aj na motocykel. Ak chcete jazdiť skutočne bezpečne a bez starostí, nezabúdajte ani na havarijné poistenie. Chráni vaše auto pri havárii s iným vozidlom, nárazom do stromu či inej prekážky alebo pri strete s divou zverou. 

K zlepšeniu bezpečnosti na cestách môže prispieť každý z nás. Pozrite sa na to ako sa bezpečne a ohľaduplne správať na ceste, ak ste vodič osobného auta, motorkár či cyklista.

Vodiči áut – dvakrát sa pozrite a raz odbočte

Presne takto by mohla znieť hlavná rada z príručky pre motoristov. Najmä v blížiacich sa letných mesiacoch sa to na cestách hemží motorkármi a cyklistami. Vodiči áut sa neobzerajú okolo seba a často nepoužijú ani spätné zrkadlá, pretože nepočítajú s tým, že by sa za nimi mohla vyskytnúť motorka. Nepísané pravidlá pre motoristov hovoria, že pri radení sa z pruhu do pruhu, treba skontrolovať spätné zrkadlo dvakrát, či sa za vami nenachádza motorka alebo bicykel. Ak niekoho spozorujete, nechajte ho prejsť. Predídete tak vážnej kolízii. 

Na čo všetko by ste mali ako vodič auta v súvislosti s motorkármi a cyklistami myslieť?

  • Opatrnosti nikdy nie je dosť. Najmä na priechodoch pre cyklistov v mestách. Napriek tomu, že sa cyklista musí presvedčiť, či môže cez priechod bezpečne prejsť. Často sa stáva, že cyklista precení svoje schopnosti a vbehne vám do cesty. 
  • Pri predchádzaní dodržujte bezpečný odstup. Nielen v meste ale aj na diaľnici. Presná hranica vzdialenosti nie je určená, nikdy sa však nepribližujte pod hranicu dvoch metrov. Platí priama úmera - čím vyššiu rýchlosť máte, tým väčší odstup od cyklistu alebo motorkára si udržiavajte. Vzdušné víry v kombinácii so stavom slovenských ciest by mohli spôsobiť vážnu nehodu. 
  • Buďte ohľaduplní a trpezliví. Najmä v kolónach by mali vodiči áut pustiť motorkárov a cyklistov, aby sa dostali napríklad až ku semaforom. Je to oveľa bezpečnejšie ako keby sa mali neustále rozbiehať medzi autami. 
  • Dajte prednosť v jazde. Vodič auta, ktorý odbočuje vpravo je povinný dať prednosť v jazde cyklistovi, ktorý pokračuje v jazde rovno. Ak vodič auta odbočuje doľava, nesmie ohroziť cyklistu odbočujúceho rovnakým smerom. 

Motorkári – jazda medzi pruhmi je bezpečná len ak nejdete príliš rýchlo

Vzťah medzi motorkármi a vodičmi áut je často veľmi napätý. Pritom sú to práve motorkári, ktorí ťahajú za kratší koniec. V prípade dopravnej nehody, môžu utrpieť oveľa horšie zranenia, pretože ich chráni len prilba. Napriek tomu dokážu zdvihnúť tlak nejednému vodičovi, keď štrikujú pomedzi autá či už v dopravnej zápche alebo na diaľnici. 

Ako zaistiť sebe i svojmu okoliu bezpečnú jazdu na motorke? 

  • Zadovážte si ochranné oblečenie, určené na motorku. Samozrejmosťou je kvalitná prilba a špeciálne vystužené rukavice. Nohavice i bunda by mali byť z pevného materiálu. Používajte reflexné prvky.
  • Správajte sa zodpovedne. Myslite na svoju bezpečnosť a neprekračujte svoje limity. Pred jazdou si skontrolujte stav motorky. 
  • Dodržujte bezpečnú vzdialenosť od okoloidúcich áut, aby vás neprekvapilo náhodné odbočovanie vozidla idúceho pred vami. 
  • Predbiehajte vždy z ľavej strany. 
  • Medzi jazdnými pruhmi môžete jazdiť len v prípade, že nejdete príliš rýchlo. Vaša rýchlosť môže byť o 25 km/h vyššia ako rýchlosť okoloidúcich vozidiel. 

Cyklisti – prilba vám môže zachrániť život

Cyklista je najzraniteľnejší účastník cestnej premávky. Vyplýva to najmä z toho, že cyklisti používajú najmenej ochranných prvkov. Prilba býva zvyčajne jedinou ochrannou pomôckou, ktorá môže cyklistovi zachrániť život v prípade kolízie s iným motorovým vozidlom alebo pri páde. 

Najnovšia úprava zákona o cestnej premávke síce mierne poľavila z povinností pre cyklistov, no vo vlastnom záujme je vhodné dodržiavať určité, aj nepísané, pravidlá pre cyklistov. Myslite na to, že nosenie prilby nielen mimo obce, ale aj v nej, nie je žiadna hanba. Ochranné reflexné prvky sú dôkazom zodpovednosti a môžu vám zachrániť život. 

Aké ďalšie pravidlá je potrebné pri jazde na bicykli dodržiavať, aby ste boli bezpečným účastníkom cestnej premávky?

  • Jazdite po vyznačených trasách pre cyklistov. Ak takáto cyklotrasa nie je, môžete ísť popri pravom kraji vozovky. 
  • Vozidlo, ktoré stojí, môžete obísť aj z pravej strany. Vždy sa však uistite, že mu nebliká smerovka a nechystá sa odbočiť.
  • Na bicykli ste povinní jazdiť jednotlivo za sebou, aby ste neohrozovali ďalšiu premávku na ceste.
  • Cyklisti mladší ako 15 rokov sú povinní chrániť si hlavu počas jazdy na bicykli riadne upevnenou prilbou. Ak máte viac ako 15 rokov, je nosenie prilby len odporúčaním, avšak vo vlastnom záujme si ju radšej nasaďte. 
  • Deti do 10 rokov a ich sprievod smú jazdiť na bicykli aj po chodníkoch určených pre chodcov. Deti musia byť vždy pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov.
  • Za zníženej viditeľnosti vybavte váš bicykel reflexnými prvkami a funkčným predným aj zadným osvetlením.
  • Pred jazdou na bicykli môžete požiť alkoholický nápoj. Nesmiete však prekročiť 0,5 promile. Platí to iba v zastavanom území obce a na cykloceste. Mimo týchto zón je nulová tolerancia.
  • Nepoužívajte počas jazdy na bicykli mobilný telefón.
  • Ak je to možné, jazdite vždy po vyznačených cyklotrasách. Za posledné roky ich na Slovensku výrazne pribudlo. Ušetríte si tak stres a nástrahy z pohybu v premávke plnej áut.

Súvisiace články