Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Extrémna záťaž a čarokrásna príroda. Slovenskí ultrabežci pokorili vrchy Andorry
Zdielať na

Extrémna záťaž a čarokrásna príroda. Slovenskí ultrabežci pokorili vrchy Andorry

BRATISLAVA / Na extrémnych pretekoch v Andorre sa súťaží vo dvojici. Ultrabežci musia prekonať extrémne podmienky - sedem najvyšších vrchov, prevýšenie sedem tisíc metrov a to všetko v čo najlepšom čase. Slovákom Michalovi Durillovi a Gabrielovi Šlárkovi sa podarilo umiestniť na 6. mieste a podľa ich slov je jasné, že šlo o zážitok na celý život.

V Andorre ide o viac ako len o obyčajný pretek. "Označiť treba 7 najvyšších vrcholov Andorry, z ktorých každý má viac ako 2900 metrov nad morom. Špecifický je tým, že tam vlastne nie je daná žiadna trať. Každý tím si ju má vytvoriť sám," opisuje extrémny pretek Gabriel. 

​Michalovi a Gabrielovi to trvalo 18,5 hodiny, za ktorých prešli okolo 70 kilometrov s prevýšením sedem tisíc metrov. Z bezpečnostného hľadiska je podmienkou súťaže pretek vo dvojiciach. "Vždy je rozumnejšie, ak v tých horách nie ste sám. Jedná sa totiž o alpský terén, kde treba aj liezť," hovorí Gabriel s tým, že ich výbava musela obsahovať aj sedáky, laná aj helmu. 

Prísne pravidlá 

Keďže terén nie je vopred určený, súťažiacich môžu prekvapiť aj extrémne náročné úseky. Na štartovaciu čiaru sa preto nedostane každý. "Všeobecne sa na tú štartovku dostane len nejakých 25 až 28 tímov ročne. Organizátori si vypýtajú od uchádzačov ich životopis s tým, aby uviedli, kde naposledy bežali a čo majú za sebou. Cez to všetko dôjde do cieľa len zhruba polovica štartovného poľa," vysvetľuje Gabriel. 

Zážitok na celý život

Michal a Gabriel skončili na krásnom 6. mieste. Podľa ich slov by vedeli ísť aj rýchlejšie, avšak pretek si chceli aj užiť, pretože išlo o zážitok na celý život. Na niektorých úsekoch sa dokonca stretli s ďalšími tímami a spoločne zdolávali náročný terén. Tie skutočné "preteky" začali až v poslednej etape. 

Prísun energie

Zvládnuť takúto výzvu nie je možné bez dostatku energie. Michal a Gabriel sú obaja vegáni, no s jedlom problém nemali. "Príjem energie je veľmi vysoký. Organizátor zabezpečil dve stanoviská s jedlom, takže bolo o nás veľmi dobre postarané. My si ale so sebou nesieme aj nejaké gély, pre prípad alebo nejaký chlebík, či ovocie," hovorí na záver Michal. 

Pozrite si archívnu reportáž o náročných pretekoch v Katare, ktoré sa organizátori rozhodli pre vysoké teploty spraviť v noci: 

Súvisiace články