Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Freestyle BMX po prvýkrát na olympiáde. Takto jazdí slovenská špička
Zdielať na

VIDEO: Freestyle BMX po prvýkrát na olympiáde. Takto jazdí slovenská špička

NOVÉ ZÁMKY / V Šuranoch sa posledný júnový deň uskutočnilo ďalšie kolo Slovenského pohára vo Freestyle BMX. Pribúdajú parky i záujemcovia a v hre je už aj olympiáda. Freestyle totiž historicky po prvýkrát bude mat titul "olympijský šport" už o dva roky v Tokiu.

V sobotu 30. júna sa v Šuranoch uskutočnilo ďalšie kolo Slovenského pohára vo Freestyle BMX. Súťažilo sa v troch disciplínach - park, dirt a street. "Veľa ľudí nás berie ako vandalov, že ničíme ulice, a tak. Ale pri tom je to normálny šport," hovorí biker Michal Kovačovič.

Freestyle BMX je individuálny bicyklový šport – vyznačuje sa predvádzaním trikov a skokov. V Šuranoch si ho, doslova do bazéna, prišli vychutnať súťažiaci z troch štátov.

Prvýkrát na olympiáde

"Súťaž sa uskutočnila na starom kúpalisku. Ako jednu z prekážok sme použili aj jeden skokanský mostík, ktorý sme zachovali. Tred 30 a viac rokmi sa tu kúpali ľudia, ale potom to tých 30 rokov len chátralo, dali sme tomu nový život," hovorí organizátor z občianskeho združenia Šurianski jazdci - Marek Konkoly.

Minútové výkony jazdcov okrem divákov sledujú aj rozhodcovia, ktorí hodnotia štýl, využitie skate parku, či prejde človek všetky prekážky či je to čisté, ladné a dynamické.

Na Slovensku sa väčšinou jazdia hlinené skoky, aj keď opatrne pribúdajú aj parky určené na tento šport. Zlepšiť stav by mohol pomôcť nadchádzajúci najstarší sviatok športovcov.

"Na olympiáde v Tokiu, ktorá bude v roku 2020, bude medzi športami prvýkrát aj Freestyle BMX. Bude tam iba jazdcov, bude náročné sa kvalifikovať," dodáva biker Michal Kovačovič. Na olympiáde sa predstavia nie len muži ale aj ženy.

Súvisiace články