Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Budú profesionálni športovci? Paralympionici a deaflympionici sa dožadujú podpory
Zdielať na

Budú profesionálni športovci? Paralympionici a deaflympionici sa dožadujú podpory

BRATISLAVA / Najlepší slovenskí reprezentanti patria pod tri rezortné strediská športu. Majú s nimi uzatvorenú pracovnú zmluvu a vytvorené optimálne podmienky na prípravu. V januári by sa mala vláda zaoberať návrhom, ako medzi nich začleniť aj úspešných paralympionikov a deaflympionikov. Zo 146 tabuľkových miest totiž zatiaľ obsadili len zopár.

Slovenskí paralympionici a deaflympionici sa môžu pochváliť množstvom medailí. Štatútom, profesionálneho športovca, teda tým, že patria pod rezortné športové stredisko, však iba dvaja z nich. Strelci Radoslav Malenovský a Veronika Vadovičová sú členmi športového centra polície. "Veľa našich športovcov si pred paralympiádou berie niekoľkomesačné neplatené voľno. Riskujú prácu niektorí. Viem, že už sa stalo, že už ich späť do práce ani nevzali," hovorí Veronika. 

Práve preto sa už niekoľko rokov snaží Slovenský paralympijský výbor v spolupráci so Slovenským olympijským výborom o profesionalizáciu jeho najlepších členov. Išlo by o optimalizáciu fungovania centra športovej polície, Dukly Banská Bystrica a Národného športového centra pre zabezpečenie štátnej reprezentácie.

Pripomienkovať by ho mali okrem ministerstva školstva aj ministerstvo obrany a vnútra, pod ktoré jednotlivé strediská patria."Paralympijský šport sa za posledné roky vo svete sprofesionalizoval. Je ťažké držať krok so špičkou. Takže byť členom štátneho športového centra by pomohlo. Nemyslím si, že by to bola veľká záťaž pre štátny rozpočet," vraví Radoslav. 

Zatiaľ však nie je známe, koľkí paralympijskí a deaflympijskí športovci by sa mohli stať profesionálmi.

Súvisiace články