Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Má 69 rokov a odbehla cez 300 maratónov. Jej veľkým snom je štartovať v Tokiu
Zdielať na

Má 69 rokov a odbehla cez 300 maratónov. Jej veľkým snom je štartovať v Tokiu

BRATISLAVA / Máte pocit, že ste už na niektoré veci príliš starí? Prečítajte si príbehy inšpiratívnych senioriek, pre ktoré vek nie je prekážkou ani pri náročnom športovaní. Jednou z nich je aj Slovenka Eva Seidlová - má 69 rokov a už odbehla vyše 300 maratónov. V nohách má už viac ako 12 miliónov metrov a pravidelne pomáha iným bežcom so splnením ich bežeckých snov.

Často sa jej stáva, že je na maratóne najstaršou bežkyňou. A pri maratónoch je vodičkou výrazne mladších bežcov. Takzvaní vodiči pomáhajú na maratónoch bežcom prísť do cieľa vo vytúženom čase. Vďaka nim si tak bežci lepšie rozložia sily a zbytočne neprepália začiatok pretekov.

Eva Seidlová tvrdí, že si nikdy neplánovala dopredu, koľko maratónov by mala v tom-ktorom roku odbehnúť. Ale k maratónom a maratóncom ju to z roka na rok ťahalo viac a viac. Aktuálne ich má na konte už viac ako 300.

"Chodila som niekoľko rokov ako vodička na maratóny na čas štyri hodiny. Ale roky bežia a ja stále dokážem zabehnúť maratón za štyri hodiny, lenže už len tak, že sa starám sama o seba ," hovorí v rozhovore 69-ročná maratónska bežkyňa. Eva má ešte jeden veľký sen - zabehnúť maratón v Tokiu. Dúfame, že sa jej ho podarí splniť.

Eva Seidlová na bratislavskom maratóne ako vodička

Eva Seidlová na bratislavskom maratóne ako vodička

Bratislava Marathon

Rafting a paraglajding

Číňanka Li Jiaxin začala s raftingom, horským bicyklovaním, či plávaním v zime až po päťdesiatke. No a tesne pred šesťdesiatimi narodeninami, doslova prepadla paraglajdingu, ktorý sa stal jej vášňou.

Najskôr sa musela naučiť behať s 10 kilovým paraglajdom, naučiť sa ho otvárať a behať dostatočne dlho a rýchlo, kým vzlietne. Mnohí ju odhovárali, keď padala, ale ona sa nevzdala. Svojej vášni sa venuje stále a stala najstaršou ženskou paraglidskou v krajine.

"Mám šťastie, že sa mám tak dobre v tak vysokom veku. Keď som bola mladá, nemohla som robiť to, čo som chcela. Teraz som stará. A kým mi bude zdravie slúžiť, budem to robiť. Veľa ľudí mi hovorilo, že to nemôžem robiť, že som príliš stará," uviedla Li Jiaxin.

Seniorka na BMX

Američanka Kittie Weston Knauer zas jazdí na bicykloch BMX a je najstaršou jazdkyňou v Spojených štátoch.
Začala s tým pred 25 rokmi, keď sledovala svojho syna ako jazdí na pretekoch.

Keďže pretekárok BMX v jej veku je málo, väčšinou preteká s tínedžermi, či mužmi, ale vôbec jej to neprekáža. Núti ju to vraj, aby bola ešte rýchlejšia. Miss Kittie ako ju prezývajú tvrdí, že jazda na bicykli BMX ju udržuje mladou.

"Vek pre mňa nie je nič iné ako číslo. A kým budem vedieť udržať tie dve kolesá, tam kde majú byť, teda na zemi, budem bicyklovať," vysvetľuje nadšená seniorka.

Železná žena

Ďalšou rekordérkou je Američanka Madonna Bruder. Má 86 rokov a už 45 krát sa zúčastnila na vytrvalostných pretekoch Ironman, pričom pretekať začala ako 55 ročná. Ironman je takzvaný dlhý triatlon v ktorom pretekárov čaká takmer 4 kilometre plávania, 180 kilometrov na cyklistiky a na záver ešte kompletný maratón - teda 42 kilometrov a 192 metrov.

Má prezývku "Iron Nun, teda Železná mníška" a patrí jej svetový rekord ako najstaršej súťažiacej v triatlone. Táto 86 ročná triatlonistka tvrdí, že "Jediným zlyhaním je neskúsiť to, lebo tvoje úsilie je úspechom samo o sebe."

Súvisiace články