Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lyžiarska asociácia ustúpila obom slalomárkam. Pokračujú v sezóne
Zdielať na

Lyžiarska asociácia ustúpila obom slalomárkam. Pokračujú v sezóne

POPRAD / Predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) vzalo na vedomie návrh zástupcov reprezentantiek v zjazdovom lyžovaní Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej v súvislosti so štatútom reprezentanta v sezóne 2016/2017.

Znamená to, že obe elitné svetové slalomárky pokračujú v sezóne a vedenie SLA im vo zvyšku súťažného ročníka úprimne drží palce. Vyplýva to z pondelkového zasadnutia predsedníctva SLA v Poprade.

"Predsedníctvo SLA sa zároveň zhodlo na tom, že je pripravené vstúpiť do rokovaní o podpise štatútu reprezentanta na nasledujúcu sezónu v apríli 2017 a bude v prípade každého jedného reprezentanta trvať na jeho podpise ešte pred začiatkom sezóny. Sme pripravení rokovať s každým individuálne, načúvať ich návrhom a hľadať riešenie prijateľné pre všetkých," uvádza sa v stanovisku SLA.

​​Nedávno zazneli hlasy aj z najvyšších politických miest, ktoré upozornili zástupcov SLA na možné pozastavenie financovania slovenského lyžovania zo strany štátu. To v prípade, že SLA nezosúladí svoje stanovy s aktuálnym znením zákona o športe. Ako najdôležitejšie z hľadiska ďalšieho fungovania preto považujú členovia predsedníctva SLA rokovanie s predstaviteľmi ministerstva školstva, ktoré sa uskutoční najbližší štvrtok (26.1.). "Budeme pozorne počúvať. Po rokovaní uvidíme ako ďalej. Ak by nám mali zastaviť financovanie, budeme sa musieť začať správať ako komerčný subjekt. Predsedníctvo zároveň odmieta zúčastňovať sa na politických hrách, ktoré v posledných dňoch rozohrali niektorí politici s cieľom vytĺkať zo situácie politické body,“ pokračuje SLA. ​

V roku 2017 bude SLA pokračovať s transparentným zverejňovaním všetkých finančných zdrojov, s ktorými jednotlivé úseky v rámci SLA narábajú. "Dnes si verejnosť môže do detailov prezrieť odkiaľ a kam putuje každý jeden cent. Každý športový úsek má transparentný účet. Slovenská lyžiarska asociácia a všetky jej úseky chcú a budú pod verejnou kontrolou," dodáva SLA vo svojom stanovisku.

Časová následnosť udalostí:

22.január 2017:

​JANUÁR 2017:

​DECEMBER 2016:

​OKTÓBER 2016:
Niekoľko mesiacov trvajúce spory medzi zjazdármi a ostatnými lyžiarskymi úsekmi by sa mohli už čoskoro skončiť. Na základe nahliadnutia do súdneho spisu totiž Slovenská lyžiarska asociácia disponuje kópiou rozhodnutia krajského súdu v Prešove. Ten zamietol predbežné opatrenie okresného súdu v Poprade z júna tohto roku. Keďže proti tomuto rozhodnutiu neexistuje odvolanie, v praxi to znamená, že stanovy, ktoré prijala na konferencii v máji Slovenská lyžiarska asociácia, sú v poriadku.

SEPTEMBER 2016:
Rozvadení slovenskí lyžiari, či skôr funkcionári sa rozhodli napraviť si pošramotenú povesť vo verejnosti iniciatívou, ktorá sa zatiaľ v ostatných športových odvetviach akosi "nenosí". Prezident SLA František Repka na utorkovej tlačovej besede umožnil prítomným zoznámiť sa s kolobehom štátnych financií, ktoré SLA by mala mať k dispozícii v roku 2017 na činnosť svojich siedmich úsekov.

JÚN 2016:

MÁJ 2016:
Úsek alpských disciplín (ÚAD) nesúhlasí s výsledkami Konferencie SLA a upozorňuje, že vzniknutá situácia ohrozuje prípravu najlepších slovenských reprezentantov v zjazdovom lyžovaní.

MÁJ 2016:
Predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie bude v najbližšom období pracovať v 11-člennom zložení a pod vedením prezidenta Františka Repku. Jedným z dvoch nových viceprezidentov sa stal Marino Mersich z Úseku severskej kombinácie, za druhého zvolili Ivana Ivaniča z Bežeckého úseku.

MÁJ 2015:
Pri čerpaní verejných prostriedkov na Slovenskej lyžiarskej asociácii došlo v siedmich prípadoch k porušeniu predpisov. SLA porušila finančnú disciplínu v sume 28 268,86 eur. "Peniaze asociácia vrátila späť do štátnej pokladnice, a to ešte počas prebiehajúcej finančnej kontroly. Do konca júla musí prijať SLA nariadené opatrenia na nápravu nedostatkov a komplexnú správu o plnení týchto prijatých opatrení predloží na MŠVVŠ SR do 31. októbra 2015," píše sa v tlačovej správe ministerstva.

APRÍL 2015:
Bývalý zjazdár Michal Rajčan sa stal novým predsedom Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie.

APRÍL 2015:
Predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) v Banskej Bystrici schválilo rozpočet na rok 2015.

MAREC 2015:
Minister školstva Juraj Draxler, do kompetencie ktorého patrí aj šport, v súvislosti s poslednými udalosťami poslal kontrolu do SLA, v ktorej vládne napätá atmosféra. Kontrolóri z ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu by mali do sídla SLA doraziť už v najbližších dňoch.

FEBRUÁR 2015:
SLA a jej úsek alpských disciplín (ÚAD) prerokujú žiadosť bratov Adama a Andreasa Žampovcov o reprezentovanie inej krajiny. SLA to prostredníctvom tlačovej správy predznamenala ešte pred zaujatím stanoviska vzhľadom na záujem médií o túto tému.

Časová následnosť udalostí a boj Veroniky Zuzulovej so SLA:

Súvisiace články