Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štefečeková v apríli porodila, teraz obhájila titul na ME!
Zdielať na

Štefečeková v apríli porodila, teraz obhájila titul na ME!

Zdroj: sita, Zuzana Štefečeková s medailou z OH

LONATO / Dvojnásobná strieborná olympijská medailistka v trape žien Zuzana Rehák Štefečeková od októbra 2015 neštartovala na vrcholných podujatiach, keďže bola v očakávaní prírastku do rodiny.

Návrat do kolotoča pretekov v športovej streľbe ani nie po deväťmesačnej súťažnej prestávke okorenila fantastickým výkonom na majstrovstvách Európy brokárov v talianskom Lonate, kde sa druhýkrát v kariére tešila z kontinentálneho titulu.

"Takéto moje úspešné vystúpenie síce nebolo úplne nereálne, ale priznám sa, nečakala som to. Odkedy som začala trénovať, tak som nemala žiadne problémy, preto bolo otázkou len to, ako preteky zvládnem psychicky. Aj na utorkovom tréningu som strelila 74 terčov, čo sa mi asi nikdy predtým nepodarilo. Vravela som si, uvidíme, čo prinesie nový deň. Od rána som však bola bez stresu. Pred finále som si povedala, že čo som chcela, to som si už splnila a ostatné bude len bonus. Napokon to dopadlo dvakrát nad moje očakávania," uviedla v prvej reakcii po zisku titulu Z. Rehák Štefečeková.

Nitrianska rodáčka cestovala na šampionát len dva a pol mesiaca po tom, čo v apríli priviedla na svet syna Nathana a hneď na prvých významných pretekoch ukázala, že ani počas plnení si materských povinností nezabudla nič zo svojho umenia. Z celkovo 105 terčov v súťaži trafila fantastických 104. "Je to mega. V kvalifikácii som zaváhala pri v poradí 55. terči. Bola som aj rada, že som už schybila, lebo po dvoch stopercentných položkách som na tretiu išla veľmi nervózna a bola som rada, že som vôbec trafila na 'strelište'. Po tej chybe sa mi svojím spôsobom aj uľavilo, lebo už som nemusela myslieť na maximálny výkon 75 terčov. Z toho totiž mohli prísť ešte ďalšie zaváhania. Výsledok v kvalifikácii nebol dôležitý, podstatné bolo, či sa dostanem do vyraďovacej časti. V nej som stále čakala, kedy spravím chybu. Tá však neprichádzala, moje súperky sa zaváhaniam nevyhli, čo mňa posilňovalo. Vo finále ma potešilo, že ako prvá neuspela moja talianska protivníčka Silvana Stancová. Pred posledným výstrelom som už vedela, že prinajhoršom bude rozstrel," pokračovala členka ŠCP Bratislava.

Vlani sa tešila na ME v slovinskom Pragersku pri Maribore z premiérového titulu, ktorý po roku obhájila. Dokázala to aj za prítomnosti svojho synčeka, ktorý bol v opatere otca Martina Reháka v areáli strelnice v Lonate. "Vedela som, že minulý rok som vyhrala, ale inak som sa nezaoberala tým, že som obhajkyňa titulu. Pre mňa bolo lepšie obhajovať prvenstvo práve tu, kde to mám rada. Navyše, teraz je to ešte krajší pocit, keďže malý je tu s nami a v poriadku. Pre mňa je jeho prítomnosť povzbudením. Nerozptyľuje ma to, keďže viem, že je o Nathana vďaka manželovi či reprezentačnej kolegyni Janke Mezeiovej dobre postarané," spokojne skonštatovala druhá mamička v ženskom reprezentačnom tíme trapistiek.

Rehák Štefečeková si išla svoje prvé "veľké" preteky v úlohe matky predovšetkým užiť. "Brala som to tak, že som tu, lebo ma to baví a nie preto, že je to moja práca. Keby mi to nešlo, nikdy by mi nič nevyčítal. Práve to, že nikto odo mňa nič neočakával, ma ešte viac takpovediac oslobodilo," priznala úspešná zverenka trénera Branislava Slamku, ktorá svojím vystúpením aj prezidentovi Slovenského streleckého zväzu Miloslavovi Bencovi ukázala, že pokojne mohol byť vo svojich predšampionátových vyjadreniach smelší a mohol mať od nej väčšie očakávania.

Tridsaťdvaročná Slovenka po úspešných pretekoch tvrdila, že napriek krátkemu času na tréning do Lonata prišla stopercentne pripravená. "V trape to ide, keď to človek vie. Mne streľba veľmi chýbala, zabudnúť sa to nedá."