Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Soči bude horúce, zimné a vaše
Zdielať na

Soči bude horúce, zimné a vaše

SOČI / Najlepší na svete v zimných športoch sa od 7. februára zídu v juhoruskom meste Soči, kde ich čakajú dva týždne fascinujúcich zápasov, súťaží a súbojov.

Na výslnie sa dostanú ďalšie športové hviezdy, fanúšikov čaká množstvo nezabudnuteľných zážitkov. V poradí XXII. zimné olympijské hry, ktoré sa uskutočnia od 7. do 23. februára v Soči, sa budú niesť v duchu hesla "Horúce. Zimné. Vaše".

Dejisko podujatia leží na brehu Čierneho mora a na úpätí Kaukazu, čo z neho robí unikátnu lokalitu zaujímavú pre zimný aj letný turistický ruch. Zimné olympijské hry budú zároveň jedny z politicky najvýbušnejších od konca studenej vojny, pred ich začiatkom sa hovorí o obavách z útokov militantných skupín, keďže Soči je neďaleko od Abcházka, a navyše sa očakávajú demonštrácie proti ruskej legislatíve. Rusi už pristúpili k rozsiahlym bezpečnostným opatreniam a sú pripravení usporiadať nezabudnuteľný športový sviatok. Pre krajinu to bude najväčšia udalosť od roku 1980, keď Moskva hostila olympijské hry.

V Soči vďaka Putinovi

Soči získalo ZOH 2014 v roku 2007 vďaka prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý neváhal prísť podporiť kandidatúru na zasadnutie Medzinárodného olympijského výboru do Guatemaly. V tom čase bolo v Soči a jeho okolí minimum športovísk a chýbala aj potrebná infraštruktúra. V kedysi panenskom prostredí západokaukazských hôr a na pobreží Čierneho mora však zaúradovali financie a oblasť je pripravená privítať športový svet.

Polovica výdavkov prišla z ruského rozpočtu a druhá zo súkromného sektora. V Soči a okolí vyrástli nové cesty, hotely a športová infraštruktúra. Zimné olympijské hry budú pravdepodobne najdrahšie v histórii. Rusi podľa denníka Wall Street Journal na vybudovanie infraštruktúry a organizáciu minuli okolo 50 miliárd dolárov. Pri kandidatúre sa hovorilo o sume päťkrát nižšej. Peking v roku 2008 pri letných OH mal na infraštruktúru o 10 miliárd menej.

"Nemá to nič spoločné s mojimi osobnými ambíciami. Je to priamy záujem štátu a našich ľudí. Po rozpade ZSSR a krvavých udalostiach na Kaukaze bol celkový stav našej spoločnosti pesimistický a depresívny. Potrebovali sme zdvihnúť hlavy. A zároveň pochopiť a pocítiť, že dokážeme realizovať veľkolepé projekty," vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Rusko sa chce predviesť svetu ako silná a dynamická krajina.

Zimný športový sviatok sa prvýkrát v histórii uskutoční v Rusku.


ZOH budú v meste, ktoré leží na morskom pobreží s teplou klímou. Žiadne sa doteraz nekonali v stredomorskom pásme, v meste, kde rastú palmy a kúsok od neho sú kvalitné snehové podmienky. Soči je populárna dovolenková destinácia mnohých Rusov, ktorá sa nachádza 1500 km južne od Moskvy na pobreží Čierneho mora a v podhorí Kaukazu. Ruské mesto ponúkne kompaktný plán športovísk. Priamo v meste budú halové športy, ktoré sú situované do Olympijského parku. Olympijská dedina sa nachádza neďaleko pobrežia Čierneho mora. Ďalšie dve dediny sú v horskej oblasti Červená Poľana, 48 km od Soči.

Súčasťou programu ZOH 2014 budú aj nové športové disciplíny. O medaily sa bude premiérovo bojovať v akrobatickom lyžovaní i v snoubordingu v disciplíne slopestyle, snoubordovom paralelnom slalome, v akrobatickom lyžovaní na U-rampe, ženských skokoch na lyžiach, miešaných biatlonových štafetách, krasokorčuľovaní družstiev a v štafetách sánkarov. Celkovo je v programe 98 súťaží v siedmich zimných športoch.

Maskotmi ZOH 2014 budú polárny medveď, snežný leopard a zajac.

V roku 2011 o tom rozhodli ruskí športoví fanúšikovia v celonárodnom hlasovaní. Slávnostné otvorenie ZOH 2014 sa začne 7. februára o 20.14 h miestneho času (17.14 SEČ) na štadióne Fišt. Na ceremoniál neprídu z rôznych dôvodov viacerí poprední svetoví predstavitelia. Celkovo by sa malo na ZOH 2014 zúčastniť takmer 3000 športovcov z 88 krajín, čo je nový rekord bielych športových sviatkov. Pri ich premiére v roku 1924 vo francúzskom Chamonix štartovalo len 250 účastníkov v šestnástich súťažiach.

62 športovcov a 68...členov

Slovensko vyslalo do Soči 62-člennú športovú výpravu, v ktorej je 45 mužov a 17 žien. Sprevádzať ich bude 68 členov realizačných tímov. SR bude mať na ZOH 2014 zastúpenie v hokeji, biatlone, zjazdovom lyžovaní, behu na lyžiach, akrobatickom lyžovaní, sánkovaní, krasokorčuľovaní, rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe a boboch. Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri malo Slovensko doteraz najväčšiu výpravu na ZOH v histórii. V Kanade sa vďaka tímom hokejistov a hokejistiek predstavilo až 73 športovcov (41 mužov a 32 žien). Pri premiére v roku 1994 v nórskom Lillehammeri štartovalo 42 Slovákov (34 mužov a 8 žien), v roku 1998 v japonskom Nagane iba 39 (31+8), v roku 2002 v americkom Salt Lake City 49 (37+12) a v talianskom Turíne 2006 bolo 58 športovcov (46+12).

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články