Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Soči rekordných 88 krajín! Otestovali i prvých športovcov
Zdielať na

V Soči rekordných 88 krajín! Otestovali i prvých športovcov

SOČI / Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v spolupráci so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) už v dejisku zimných olympijských hier Soči urobil 98 mimosúťažných dopingových testov.

Do začiatku športového sviatku by mali vykonať 1269 kontrolných odberov. V porovnaní s obdobím pred Vancouverom 2010 je to nárast o 57 percent. Z 98 testov bolo 28 krvných a zvyšok analyzujú na základe odobratého moču. Všetky vzorky následne uložia na desať rokov do archívu.

V Soči pripravili najväčší antidopingový program v histórii ZOH. Počas športového sviatku urobia 2453 dopingových kontrol. Informácie o prvých 98 testoch potvrdil podľa webu rsport.ru hovorca MOV Mark Adams.

V Soči bude rekordných 88 krajín

Na zimných olympijských hrách v Soči sa predstavia športovci z 88 krajín, čo je nový rekord v histórii týchto podujatí. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zverejnil kompletný zoznam krajín, ktoré vyšlú do ruského čiernomorského mesta zástupcov. Doteraz bolo najviac krajín zastúpených vo Vancouveri 2010 (82).

Prvýkrát sa na zimné olympijské hry dostanú športovci juhoafrického Zimbabwe, ktoré bude reprezentovať lyžiar Luke Steyn, ale i Toga a Maroka. Indiu budú zastupovať traja športovci, ktorí však budú nastupovať pod olympijskou vlajkou. Ich národný olympijský výbor je až do zmeny vedenia dočasne suspendovaný.

O 98 medailových kolekcií by malo bojovať okolo 3000 športovcov. Zimné olympijské hry 2014 sa začnú v piatok 7. februára.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články