Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ZÁZNAM. Baumgartner (43) prekonal rýchlosť zvuku!
Zdielať na

ZÁZNAM. Baumgartner (43) prekonal rýchlosť zvuku!

Rakúšan Felix Baumgartner dnes vytvoril nový svetový rekord vo voľnom páde, keď zoskočil z výšky 39 kilometrov. Išlo o najdlhší a najrýchlejší voľný pád v histórii, pri ktorom za približne 40 sekúnd dosiahol rýchlosť 1179 kilometrov za hodinu.

Prvý na svete

Štyridsaťtriročný bývalý vojenský parašutista sa tak stal vôbec prvým človekom na svete, ktorý prekonal rýchlosť zvuku bez pomoci akéhokoľvek zariadenia. Rodáka zo Salzburgu vyniesol z letiska v meste Roswell v Novom Mexiku do spomínanej výšky špeciálny balón naplnený héliom, ktorý je zároveň najväčším balón v histórii, aký kedy niesol človeka.

Baumgartner v nedeľu taktiež vytvoril nový svetový rekord v najvyššom lete v balóne. Doterajší rekord držali Američania Victor A. Prather Jr. a Malcolm D. Ross, ktorý v roku 1961 vzlietli do výšky 34,67 kilometrov.

Vznikne dokument

Baumgartnerov skok sa mal uskutočniť pôvodne už v utorok 9. októbra, pre poveternostné podmienky ho však museli presunúť na nedeľu. Rakúšan mal pri skoku oblečený pretlakový oblek s prísunom kyslíka, ktorého natrhnutie by znamenalo jeho okamžitú smrť. Je podobný tým, aké nosia kozmonauti, no je tuhší a zároveň ohybnejší. Skokana izoloval aj od extrémne nízkych teplôt a chránil ho pred supersonickým treskom.

Ak sa niečo pokazí, tak jediné, čo vám môže pomôcť, je Boh. Pretože, ak vám dôjde šťastie a schopnosti, tak vám nezostáva nič iné, len dúfať, že On vás v tom nenechá,“ uviedol ešte v utorok skokan, ktorý prekonal rekord Joea Kittingera z roku 1960. Ten vtedy skočil z výšky 31,333 kilometra. Dnes 84-ročný Kittinger je v súčasnosti členom Rakúšanovho tímu a veril, že jeho rekord prekoná. Celý pokus nakrúcali BBC a National Geographic, pričom z neho vznikne dokument, ktorý by mal mať premiéru v novembri.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články