Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Skok z výšky 36 576 metrov. Felix (43) plánuje šialenosť na 8. októbra
Zdielať na

Skok z výšky 36 576 metrov. Felix (43) plánuje šialenosť na 8. októbra

Riskantnými kúskami sa preslávil v minulosti už niekoľkokrát. Bývalý príslušník rakúskej armády, 43-ročný Felix Baumgartner, napríklad v roku 2003 s pomocou špeciálneho karbónového krídla preletel kanál La Manche.

Inokedy zase skákal z mrakodrapov v Malajzii, alebo zo sochy Krista v Riu de Janeiro. Teraz si však robí zálusk na oveľa šialenejší zoskok. Extrémny športovec chce 8. októbra zrealizovať rekordný skok z výšky 36 576 metrov. Dnes to oznámila agentúra APA s tým, že sa Felixovi už podarilo odstrániť technické problémy, ktoré mu znemožňovali skočiť.

Ako tiger v klietke

"Cítim sa ako tiger v klietke, ktorý čaká na to, kým ho vypustia," hovorí 43-ročný Baumgartner, ktorý v tomto roku absolvoval dva cvičné zoskoky z výšky 21 800 a 29 610 metrov. Popri technike musí pri zoskoku spolupracovať aj počasie. Podľa hlavného meteorológa Rakúšanovej misie je práve začiatok jesene v Novom Mexiku jedným z najlepších období, kedy sa o rekord pokúsiť.

Veľmi dôležité je aj počasie

Ak päť rokov pripravovaná akcia Baumgartnerovi vyjde, tak prekoná hneď niekoľko rekordov: s balónom sa dostane zatiaľ najvyššie, z najvyššej výšky zoskočí, počas voľného pádu prekoná rýchlosť zvuku a s predpokladaným časom päť aj pol minúty absolvuje najdlhší voľný pád.

Doterajší rekord v zoskoku z najvyššej výšky drží bývalý americký vojak Joseph Kittinger, ktorý to v roku 1960 zvládol z úrovne 31 333 metrov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články