Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
VIDEO: Skydiver Baumgartner (43) rýchlejší, ako zvuk
Zdielať na

VIDEO: Skydiver Baumgartner (43) rýchlejší, ako zvuk

Teraz niečo pre vyznávačov adrenalínových športov. Aj keď v tomto prípade je opičiť sa úplne zbytočné. Rakúsky skydiver chce skočiť z výšky 36 kilometrov.

Prekoná rýchlosť zvuku

"Je to môj veľký sen, no posledný pokus bol drsný. Bolo veľmi horúco," hovorí Felix Baumgartner. Je rakúskou B.A.S.E legendou a už niekoľko mesiacov sa pripravuje na rekordný - najdlhší voľný pád v histórii ľudstva. Zoskočiť chce z hranice zemskej stratosféry z výšky 36 kilometrov. Voľným pádom by mal prekonať rýchlosť zvuku.

Pri marcovom tréningovom pokuse nad púšťou v  Novom Mexiku zoskočil z výšky 21 800 metrov. Teraz v júli  pri páde z výšky 29 kilometrov, ktorý trval 3 minúty 48 sekúnd, dosiahol ešte väčšiu rýchlosť - až 800 kilometrov za hodinu. Pri predchádzajúcom pokuse vo výške 21 kilometrov nad zemou však Felix Baumgartner mrzol, no tento nedostatok kombinézy už jeho tím vyriešil.

Skočil aj z najvyššej na svete

B.A.S.E jumping je elitná disciplína parašutizmu a Felix Baumgartner je legendou tohto extrémneho športu. Posúva hranice ľudských možností a nastavuje nové rekordy najvyšších i najnižších B.A.S.E. skokov na svete.

Jeho najhodnotnejšie skoky sú z Petronas Towers v Kuala Lumpur, zo sochy Ježiša Krista v Rio de Janeiro, či z Taipei 101 Tower, v čase zoskoku najvyššia budova sveta.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články