Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Džokej Váňa začínal s jazdením na kravách!
Zdielať na

Džokej Váňa začínal s jazdením na kravách!

Keby ste mu povedali, že je dedko, možno by ste utŕžili aj jednu výchovnú a určite by ste o niekoľko dní 59-ročného džokeja urazili. Josef Váňa je totiž chlapík, ktorý svojimi výkonmi vyráža dych a oveľa mladším súperom ide poriadne na nervy.

Osem triumfov na Veľkej pardubickej  hovorí samo za seba. Sú dôkazom, že tento pán má neuveriteľnú vôľu a stále na sebe dokáže tvrdo pracovať. Navyše, nikto mu nemôže uprieť jeho prínos pre dostihy. A to nielen v Česku. 

Výdrž 166 centimetrov vysokého džokeja - veterána - je atraktívnym ťahákom pre ľudí. Aj tých, ktorí o dostihoch do týchto dní nič netušili. Len im ktosi povedal: poď sa pozrieť na jedného neuveriteľného dedka. Ospravedlňujem sa Josefovi Váňovi, ale takto to naozaj zaznelo.)

Má prezývku Jovan. A už ako malý chlapec jazdil na všetkom. Doslova. Okrem koní si osedlal aj kozu, prasa či kravu. "Ako dieťa som pásol kravy a samozrejme som ich preháňal. Lenže prišli mi na to. Čím viac som na nich jazdil, tým menej mlieka dávali. Nachytali ma a veru dostal som aj pár faciek. Lenže pán, ktorý odhalil čo stváram, mi vzápätí začal požičiavať svojho koňa. A tak som ako 13-ročný okúsil to o čom som sníval," popisuje svoje začiatky legenda dostihového športu.

Prvé úspešné preteky? Po tom, čo ho vyhodili z učilisťa, lebo prihlušil pár chlapcov, ktorí znásilnili jeho spolužiačku, skončil v žrebčíne v Tlumačove. Tam na zamestnaneckých dostihoch počas Hubertových dní, vyhral na 22-ročnom koni. Niekomu by sa málilo, jeho to potešilo a povzbudilo.

Lenže - musel ešte absolvovať vojenskú službu, ktorú si skrátil podpisom, že rok a pol bude fárať v bani, staval vysielač, robil trénera deťom. To už mal takmer 30 rokov a vážil (nie je to chybný údaj) 80 kilogramov! Pokiaľ sa mu podarilo schudnúť a získať potrebnú kondíciu, opäť prešiel istý čas. Asi málokto by čakal takýto začiatok úspešnej kariéry Váňu staršieho.

V roku 1979 premiérovo zvíťazil v naozajstných dostihoch. V roku 1985 sa po prvýkrát predstavil na pardubickej dráhe a skončil druhý. No a potom to prišlo. Za takmer 40 rokov absolvoval takmer 900 pretekov, približne tretinu vyhral. A osedlal možno viac ako 600 koní.

 "Keď sa ma pýtajú dokedy ešte budem jazdiť, odpovedám vždy rovnako. Pokiaľ budem môcť a budem zdravý. Poznám pána, ktorý má vyše 80 rokov a sedí na koni každý deň," vyjadril sa v rozhovore pre server osobnosti.cz.

Josef Váňa nie je iba džokejom, ale aj trénerom a chovateľom. A málokto vie, že pri svojich štvornohých miláčikoch využíva aj netradičné metódy. Na jeho statku nájdete rozmiestnené pyramídy, ktoré pohlcujú zlú energiu. "Je veľmi dôležité neutralizovať patogénne zóny. Škodia ľuďom i koňom. Odkedy máme tieto kužele, zvieratá sú úplne iné. Nie som na "duchárčinu", ale tomuto verím," vysvetlil novinárom prostoreký pán, ktorý - mimochodom - tohto roku nemilosrdne skritizoval výšku prémií na Veľkej pardubickej.

Dá sa povedať, že on si to môže dovoliť.

Samozrejme, viackrát to už vyzeralo, že na koňa viac nesadne. No z množstva zranení, ktoré pri tomto športe utŕžil, sa vždy vyhrabal. "Niekedy sa divím, že mi to moje telo ešte tak dobre funguje," skonštatoval v rozhovore pre Deník Sport.

V roku 1994 nad ním robili krížik už aj lekári. Váňa vtedy prežil klinickú smrť.  Postihla ho aj mozgová mŕtvica. "Uznávam, sú to veľké zdravotné problémy, ale som tu."

Ostáva len dodať -  a stále vo forme.

dostihy, vitazne gesto

internet