Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Šialenec! Chce zoskočiť z výšky 36,5 kilometra!
Zdielať na

Šialenec! Chce zoskočiť z výšky 36,5 kilometra!

Félix Baumgartner má šialený plán. Chce zoskočiť z najvyšších vrstiev atmosféry, z výšky 36,5 kilometra. Ak sa mu to podarí, prekoná rekord Joea Kittingera z roku 1960!

Felix Baumgartner je známy hazardér, ktorý svojimi odvážnymi zoskokmi šokuje svet! Vyskočil už napríklad z Petronas Towers (452 m) v Malajzii i veže Taipei - 101 (509m) na Taiwane

Najnovšie sa tento 42-ročný Rakúšan chystá na skok z najvyšších vrstiev stratosféry!

Baumgartner má v pláne vystúpať do extrémnej výšky 36,576 kilometrov nad zemský povrch. Rodák zo Salzburgu sa tam dostane špeciálnym balónom. Na sebe bude mať pretlakový skafander s prísunom kyslíka, ktorého natrhnutie by znamenalo jeho okamžitú smrť. Oblek bude podobný tým, aké nosia kozmonauti, no bude tuhší a zároveň ohybnejší. Skokana bude izolovať aj od extrémne nízkych teplôt, ktoré by mali presiahnuť -70 stupňov Celzia, a tiež by ho mal ochrániť pred supersonickým treskom.

Skafander už testovali v laboratóriu. "Splnil moje očakávania," spokojne konštatuje  Félix Baumgartner.

Zo stratosféry následne skočí voľným pádom, pri ktorom dosiahne rýchlosť až 1100 kilometrov za hodinu a pomocou padáka pristane na zemi. Ak Baumgartnerovi jeho odvážny, i keď hazardný pokus vyjde, prekoná rekord Joea Kittingera z roku 1960, ktorý zoskočil z výšky 31 kilometrov.

Zaujímavosťou je fakt, že dnes 83-ročný bývalý plukovník U.S. Air Force Joseph Kittinger je v súčasnosti členom Baumgartnerovho tímu a verí, že odvážny Rakúšan jeho rekord prekoná.

Šialený skokan Félix Baumgartner chce zoskočiť z výšky 36,5 km.

sita-Šialený skokan Félix Baumgartner

Súvisiace články