Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Skydiver Baumgartner (43) skáče posledný raz. Prekoná rýchlosť zvuku
Zdielať na

Skydiver Baumgartner (43) skáče posledný raz. Prekoná rýchlosť zvuku

Rakúšan Felix Baumgartner sa chystá na svoj vôbec posledný zoskok v živote. No, ako všetky pred ním aj tento bude stáť zato. Ako prvý človek na svete chce pri voľnom páde prekonať rýchlosť zvuku.

Vynesie ho špeciálny balón

V 43-rokoch sľubuje bývalý vojenský výsadkár, že v pondelok absolvuje svoj vôbec posledný zoskok, po ňom má vraj nasledovať už len zaslúžený odpočinok na dôchodku. Z výšky 37 kilometrov, kam ho vynesie špeciálny balón, by mal už po 30-tich sekundách voľného pádu nabrať rýchlosť takmer 1 100 kilometrov za hodinu, čím by sa stal vôbec prvým človekom na svete, ktorý by prekonal rýchlosť zvuku.

Fanúšikovia to uvidia cez internet

Dosiahnuť sa to dá vďaka redšiemu vzduchu, postupne by totiž mal začať spomaľovať a po piatich minútach letu je naplánované otvorenie padáku. Zároveň tak prekoná aj rekord Joa Kitingera, ktorý v roku 1960 zoskočil z výšky 31 300 metrov.

Baumgartnerovi najbližší veria, že to naozaj bude jeho posledný extrémny vrtoch, ktorý v zdraví prežije. Nikto totiž nevie presne predpovedať nepriaznivé vplyvy, ktoré môžu pokus sprevádzať, pričom každá jedna maličkosť ho môže prakticky okamžite stáť život. Ako napríklad poškodenie kombinézy, či nekontrolovateľné rotovanie. Felix si však verí, aj preto ho budú jeho fanúšikovia mať možnosť po celý čas sledovať vďaka live vysielaniu cez internet.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články