Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Odklad strieda odklad. Baumgartner (43) si na rekord musí počkať
Zdielať na

Odklad strieda odklad. Baumgartner (43) si na rekord musí počkať

Mala to byť udalosť roka. Pokus o svetový rekord v skoku padákom. Aj preto jeho štart sledovalo na internete viac ako milión divákov.

Myslel som, že žartujú

"Keď som v module počul, že sa akcia odkladá, myslel som si, že ide iba o žart," opisuje skydiver. Dlhé dni, mesiace, roky príprav zatiaľ vyšli navnivoč. Nebojácny Félix, ako prezývajú 43-ročného bývalého vojenského výsadkára nechcel veriť tomu, že jeho posledný extrémny zoskok v živote z výšky takmer 37 kilometrov, pri ktorom mal ako prvý človek na svete dosiahnuť rýchlosť voľným pádom vyššiu ako rýchlosť zvuku, sa pre silný nárazový vietor neuskutoční.

Výstup špeciálneho balónu je pritom po samotnom zoskoku druhou najriskantnejšou časťou celého pokusu. Ohroziť ho môže už aj miernejší vietor, aký bol v utorok v Roswelli v Novom Mexiku. "Vravel som si, to nemôže byť pravda. Podmienky sú predsa ideálne. Mne z balónu sa zdalo všetko v poriadku, no nevedel som presne, ako je vonku. Stále som tomu nechcel veriť," dodáva skokan.

Najdlhší voľný pád

Zoskok z najvyššej výšky, či rýchlosť dosiahnutá voľným pádom však nie sú jediné rekordy, ktoré sa chystá Rakúšan prekonať. Ďalším bude najvyšší let balóna s ľudskou posádkou a tiež najdlhší voľný pád. Ďalší pokus má Baumgartnerov tím naplánovaný najskôr na štvrtok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články