Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Utorok mal byť deň D! Baumgartner (43) prekoná rýchlosť zvuku inokedy
Zdielať na

Utorok mal byť deň D! Baumgartner (43) prekoná rýchlosť zvuku inokedy

Rakúšan Felix Baumgartner sa mal v utorok pokúsiť vytvoriť nový svetový rekord vo voľnom páde, keď mal skočiť z výšky 36,5 kilometra. Bol by to najdlhší a najrýchlejší voľný pád v histórii, počas ktorého by mal dosiahnuť rýchlosť až 1 100 kilometrov za hodinu.

Natrhnutie znamená okamžitú smrť

Štyridsaťtriročný bývalý vojenský parašutista by sa tak mal stať vôbec prvým človekom na svete, ktorý prekoná rýchlosť zvuku bez pomoci akéhokoľvek zariadenia. Rodák zo Salzburgu sa do extrémnej výšky dostane špeciálnym balónom, ktorého štart je naplánovaný z letiska v meste Roswell v Novom Mexiku na 7:00 miestneho času (15:00 SELČ).

Na sebe bude mať pretlakový oblek s prísunom kyslíka, ktorého natrhnutie by znamenalo jeho okamžitú smrť. Oblek bude podobný tým, aké nosia kozmonauti, no bude tuhší a zároveň ohybnejší.

Spolieha sa aj na Boha

Skokana bude izolovať aj od extrémne nízkych teplôt, ktoré by mali presiahnuť - 70 stupňov Celzia, a tiež by ho mal ochrániť pred supersonickým treskom. Baumgartner si však plne uvedomuje, aké riziko podstupuje. “Ak sa niečo pokazí, tak jediné, čo vám môže pomôcť, je Boh. Pretože, ak vám dôjde šťastie a schopnosti, tak vám nezostáva nič iné, len dúfať, že On vás v tom nenechá,“ uviedol skokan, ktorý v prípade úspechu prekoná rekord Joea Kittingera z roku 1960.

Ten vtedy skočil z výšky 31,3 kilometra. Dnes 84-ročný Kittinger je v súčasnosti členom Rakúšanovho tímu a verí, že jeho rekord prekoná. Celý pokus budú nakrúcať BBC a National Geographic, pričom z neho vznikne dokument, ktorý by mal mať premiéru v novembri.

Nárazový vietor bol tentoraz proti

Rakúšan Felix Baumgartner musel svoj pokus o vytvorenie nového svetového rekordu vo voľnom páde pre nepriaznivé poveternostné podmienky odložiť. Ešte dnes ráno bol štart špeciálneho balóna so 43-ročným Baumgartnerom z letiska v meste Roswell v Novom Mexiku naplánovaný na 7:00 miestneho času (15:00 SELČ). Postupne ho odkladali, až napokon začali odpočítavanie krátko pred 11:25 miestneho času (19:25 SELČ). Tesne predtým, ako sa mal balón vzniesť do výšky, nárazový vietor plány Baumgartnera prekazil. Nový termín pokusu o svetový rekord zatiaľ nie je známy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články