Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V Čunove vodnoslalomárska svetová elita, Slováci chcú uspieť
Zdielať na

V Čunove vodnoslalomárska svetová elita, Slováci chcú uspieť

Areál vodných športov Divoká voda v Čunove bude v závere tohto týždňa dejiskom finále Svetového pohára 2012 vo vodnom slalome. Organizátori dostali prihlášky z 29 krajín, na ktorých figuruje okolo 230 mien pretekárov.

"Potvrdzuje sa, že medzi pretekármi je náš čunovský areál obľúbený a radi sa sem vracajú. Na prihláškach sú s výnimkou dvoch mien všetci medailisti z olympijského Londýna, nevieme však zaručiť, že všetci aj naozaj prídu. Celkovo by malo byť vo všetkých výpravách spolu približne štyristo ľudí," povedal na pondelkovej tlačovej besede manažér slovenského reprezentačného tímu Richard Galovič.

V Čunove svetová novinka

Slovenskí organizátori pripravujú na vyvrcholenie sezóny absolútnu svetovú novinku. Kvalifikácia v Areáli Divoká voda sa pôjde v ľavom kanáli č. 1, semifinále a finále v kombinácii kanálov 2 a 1. "Stane sa tak prvýkrát v histórii, že jednotlivé fázy pretekov budú na rôznych tratiach," pokračoval manažér.

Ďalšou zaujímavosťou je, že bránky na trati bude stavať päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán. "Jeden z najväčších kritikov Medzinárodnej kanoistickej federácie bude mať možnosť ukázať, ako urobiť atraktívnu trať pre pretekárov i divákov," pousmial sa Richard Galovič. Keďže jeden z najúspešnejších vodných slalomárov svetovej histórie nemá certifikát na stavbu tratí, musela mu ICF udeliť výnimku platnú iba pre tieto preteky. Slováci v poslednom roku ustúpili zo svojich pozícií svetového vodnoslalomárskeho lídra. "Domáce prostredie chceme využiť na návrat na absolútny výsledkový piedestál," naznačil manažér domáceho tímu jeho ambície.

V piatok bude vstup do areálu bezplatný

Na oba finálové víkendové dni bude stáť vstupenka pre návštevníkov starších ako 15 rokov po 5 eur. "Vlani majstrovstvá sveta videlo priamo v areáli 22 000 divákov, teraz by sme sa chceli k tomuto číslu čo najviac priblížiť," dodal Richard Galovič. Výnos z predaja vstupeniek použijú v plnej výške na financovanie mládežníckych projektov Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode a juniorského reprezentačného družstva Slovenska v kanoistike na divokej vode.

Slovensko postaví s výnimkou Michala Martikána, ktorý už po Londýne uzavrel sezónu, to najlepšie, čo má. Medzi kajakárkami by mala byť jednotkou tímu Jana Dukátová, ktorá počas uplynulého víkendu na pretekoch 4. kola Svetového pohára v Prahe suverénnym prvenstvom potvrdila, že nemieni opustiť okruh najužšej svetovej špičky. "Sezóna už iba dobieha, pre mňa Svetový pohár nebol tentoraz dôležitý. Domáce prostredie však bude silnou motiváciou. Určite chcem nadviazať na pražský výkon i výsledok," uviedla šiesta kajakárka z olympijskej súťaže v Londýne.

Hoschornerovci na trati

Medzi deblistami sa predstavia aj súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci. "Týždeň po návrate z Londýna, kde sme nedosiahli to, čo sme chceli, sme to už nevydržali a opäť sme sadli do lode a začali spoločne pádlovať. Nechceli sme úplne vypadnúť z rytmu. Preteky v našom areáli budú druhým vrcholom sezóny. Olympijské finále nám nevyšlo, teraz jednoznačne chceme uspieť," zastrájal sa Pavol Hochschorner. "Potešilo ma, že kvalifikácia a semifinále sa pôjdu na rozdielnych tratiach. Nám to určite bude vyhovovať, teraz sa ukáže, kto čo vie," doplnil ho Peter Hochschorner.

Počas všetkých troch súťažných dní sa bude v Areáli vodných športov Divoká voda v Čunove začínať o 9.30 h. V piatok sú na programe kvalifikácie vo všetkých kategóriách, v sobotu budú semifinále a finále kanoistov, kajakárov a kanoistiek, v nedeľu si to o medaily rozdajú kajakárky a deblisti. Zo Slovákov má najreálnejšiu šancu na celkové prvenstvo Alexander Slafkovský v C1 mužov, ktorý je aktuálnym lídrom klasifikácie. Na medailových priečkach sú aj bratranci Ladislav a Peter Škantárovci v C2, singlista Matej Beňuš a kajakárka Jana Dukátová zaostávajú za medailovým pódiom iba o 12 bodov.

Dúfajme, že sa nezopakuje situácia z minulosti, keď preteky v Čuňove ohrozovala veľká voda... Pozrite si video.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články