Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci na OH. Hochschornerovci získali bronz, dominancia Britov
Zdielať na

Slováci na OH. Hochschornerovci získali bronz, dominancia Britov

Slovensko získalo na olympijských hrách v Londýne tretiu medailu, postarali sa o ňu bratia Pavol a Peter Hochschornerovci v C2 mužov vo vodnom slalome.

V Londýne dominancia Britov

V areáli Lee Valley White Water Centre v Broxbourne skončili na 3. mieste a nepodarilo sa im obhájiť zlato z predchádzajúcich troch vrcholov štvorročného obdobia. "Som nahnevaný sám na seba, že sme nepreviedli to, na čo sme mali. Pokazili sme si to sami. My sme spravili chyby, a to nás odsunulo až na tretie miesto. Trinástu bránku sme trochu podišli, chceli sme to urýchliť a Paľo pri výjazde šuchol vestou o bránku. Bol to malý dotyk, ale bol. Neboli sme nervózni, koncentrovali sme sa na svoj výkon. Na trati sme dvakrát skoro trafili prekážky," opísal Peter Hochschorner.

Prvý raz v kariére sa olympijskými víťazmi stali Briti Tim Baille a Etienne Stott, ktorí sa v porovnaní so semifinále zlepšili vo finále o štyri sekundy. Hochschornerovci zaostali za Britmi o 1,87 sekundy. Na trati boli najrýchlejší, ale dotyk pleca Pavla o trinástu bránku ich pripravil o najcennejší triumf. Slovákov predstihla aj ďalšia britská loď David Florence, Richard Hounslow. Slovensko má tak z Londýna tretiu bronzovú medailu.

Po troch zlatách prišiel bronz

Hochschornerovcom sa nepodarilo získať štvrté zlato v rade v jednej disciplíne jednotlivcov alebo dvojíc, čím by sa ich mená dostali do olympijskej histórie. "Všetci od nás čakali zlato. V jednom okamihu som si dokonca myslel, že sme bez medaily. Pre nás to boli ťažké preteky. Trať nám asi príliš nesadla, trápili sme sa. K tomu sa potom pridal vietor a ťukli sme bránku. Bol som sklamaný z našej jazdy," dodal mladší zo súrodencov Pavol.

Štyri olympijské prvenstva vybojovali v individuálnych súťažiach len americkí atléti Carl Lewis v diaľke v rokoch 1984 až 1996 a Alfred Oerter v disku v období 1956 až 1968. Do tejto spoločnosti podľa olympijských historikov patrí aj dánsky jachtár Paul Elvström, ktorého triedu Firefly po roku 1948 nahradila trieda Finn, ktorú vyhral v rokoch 1952, 1956 a 1960. Hochschornerovci sú však s bilanciou 3 - 0 - 1 najúspešnejším vodnými slalomármi pod piatimi kruhmi v histórii.

Výsledky - vodný slalom:

C2 muži - finále: 1. Tim Baillie, Etienne Stott (V. Brit.) 106,41 (0), 2. David Florence, Richard Hounslow (V. Brit.) 106,77 (0), 3. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) 108,28 (2), 4. Gauthier Klauss, Matthieu Peche (Fr.) 109,17 (2), 5. Piotr Szczepanski, Marcin Pochwala (Poľ.) 110,51 (2), 6. Chu Min-kaj, Šu Ťün-žung (Čína) 112,85 (2)

V semifinále ťuknutie v piatej bráne a 2.miesto

Trojnásobní olympijskí šampióni dosiahli v semifinále druhý najrýchlejší čas, za Britmi Davidom Florenceom a Richardom Hounslowom zaostali o 11 stotín.

Hochschornerovci si pripísali dve trestné sekundy za ťuk na piatej bránke, v ďalšom priebehu trate však zajazdili čisto a zaradili sa na druhú priečku. Víťazi kvalifikácie Francúzi Gauthier Klauss s Matthieuom Pechem skončili tretí. Prekvapením je vypadnutie úradujúcich majstrov Európy Čechov Jaroslava Volfa s Ondřejom Štěpánkom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

sita, Pavol a Peter Hochschornerovci na OH

sita, Hochschornerovci na OH v Londýne

Súvisiace články