Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ešte nie si žijúcou legendou! Odkázal ikone Boltovi Rogge
Zdielať na

Ešte nie si žijúcou legendou! Odkázal ikone Boltovi Rogge

Vyjadrenie šéfa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacqua Roggeho na výkony jamajského šprintéra Usaina Bolta znel jasne: "Ešte nie si legendou."

Bolt je síce podľa neho "ikonou", svoje kvality však musí dokázať počas dlhšieho obdobia ako na dvoch olympiádach, aby sa mohol nazvať legendou.

Hodnotenia prídu neskôr...

"Kariéru Usaina Bolta môžeme posúdiť až vtedy, keď ju ukončí," povedal Rogge malej skupine novinárov. "Ak sa pozriete na kariéru Carla Lewisa, získal medailu na štyroch olympiádach za sebou," dodal. "Nech sa Usain Bolt nezraní. Nech mu zostane aj motivácia. Nech štartuje na troch, štyroch olympiádach a potom môže byť legenda. Už teraz je idolom," povedal Rogge. Lewis v rozpätí rokov 1984-1996 získal celkove deväť zlatých olympijských medailí, medzi ktoré patrili štyri prvenstvá za sebou v skoku do diaľky. Rogge sa takto vyjadril len niekoľko hodín predtým, ako Bolt skompletizoval svoje prvenstvá v šprintérskych podujatiach a stal sa prvým športovcom, ktorý vyhral stovku aj dvojstovku na dvoch následných olympiádach. Jamajčan niekoľkokrát prízvukoval, že v Londýne sa túži stať "žijúcou legendou".

Výnimoční Bolt s Phelpsom

"To, čo sa podarilo Michaelovi Phelpsovi v Pekingu (osem zlatých medailí) a čo sa teraz podarilo Boltovi - na to sa nezabúda. Je to výnimočné. Myslím, že získať medailu na viacerých olympiádach je veľký výkon. Faktor času je veľmi dôležitý," uviedol Rogge. Citoval tak britského veslára Steva Redgravea, ktorý vyhral zlatú medailu na piatich olympiádach v rade, ako aj jachtára Bena Ainslieho. Ten si na prebiehajúcich Hrách XXX. olympiády v Londýne vybojoval štvrté zlato. "Musíte tu byť, musíte byť na vrchole takmer dvadsať rokov. To je obrovský úspech," dodal šéf MOV.

Olympiáda v Londýne žne absolutóriá

Tri dni pred záverečnou ceremóniou Rogge nešetril slovami chvály na atmosféru londýnskej olympiády. "Diváci prekonali moje očakávania. Nečakal som takú odozvu," povedal.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Jamajskí gepardi

Súvisiace články