Skoro jasno
28°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Posielali ho do dôchodku, on ukázal, že sa mýlia. Cavendish vyhral svoju rekordnú etapu
Zdielať na

Posielali ho do dôchodku, on ukázal, že sa mýlia. Cavendish vyhral svoju rekordnú etapu

Zdroj: TASR

ST. VULBAS / Britský cyklistika Mark Cavendish vyhral na najslávnejších pretekoch sveta rekordnú 35. etapu v kariére.

Britský cyklista Mark Cavendish triumfoval v stredajšej (3. 7.) etape 111. ročníka Tour de France. Rovinatú 177 km dlhú trať zo St. Jean Maurienne do St. Vulbas absolvoval za 4:08:46 h a zaknihoval rekordné 35. etapové víťazstvo na Tour. Prekonal fenomenálneho Belgičana Eddyho Merckxa s 34 víťazstvami.

Cavendish zdolal v špurte druhého Belgičana Jaspera Philipsena (Alpecin – Deceuninck), tretí bol Nór Alexander Kristoff (Uno-X Mobility). Na čele priebežného poradia zostal Slovinec Tadej Pogačar z tímu SAE Team Emirates. "Sám tomu nemôžem uveriť. Mám za sebou veľa pádov a vzostupov. Chcel som vyhrať etapu. Išli sme do toho, bol to risk, ale som šťastný. Vyšlo to tak ako malo," povedal Brit v cieli.

Piata etapa bola lákadlom pre špurtérov a o únik nemal spočiatku nikto záujem. V úvode to skúšal štvrtý muž celkového poradia Juan Ayuso, ale po štyroch kilometroch ho pohltili. Po ďalších pokusoch šliapol do pedálov Matteo Vercher z TotalEnergies, ktorý spolu Clementom Russom (Groupama) vytvorili klasický únik.

Dážď aj viacero pádov

Dráma sa odohrala v pelotóne 59 kilometrov pred cieľom, keď prišlo k pádu viacerých pretekárov. Spôsobil ho Pogačar, ktorého súperi nechtiac mierne vytlačili k stredovému ostrovčeku s dopravnou značkou. Tej sa síce vyhol, ale spôsobil kolíziu Mateja Mohoriča, ktorý šiel za ním. Ten hneď stiahol na zem za ním idúceho kolegu Pella Bilbaa a ďalších asi šesť pretekárov. Nikomu sa však nič nestalo.

Neskôr začalo pršať, čo cyklistov nútilo k väčšej opatrnosti, ale pelotón pracoval dobre a Russoa s Vercherom pohltil 36 km pred cieľom. V hromadnom dojazde prišlo aj k pádu, najviac síl mal v závere skúsený Brit.

Súvisiace články

Najčítanejšie