Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sagan víťazom aj 4.etapy. Už je lídrom na Eneco Tour
Zdielať na

Sagan víťazom aj 4.etapy. Už je lídrom na Eneco Tour

SINT / PIETERS-LEEUW - Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal tesným víťazom štvrtkovej štvrtej etapy na etapových pretekoch Eneco Tour zaradených do kalendára World Tour.

Úradujúci majster sveta i Európy sa presadil v záverečnom finiši klasikárskej 201 km dlhej etapy z Aalteru do Sint-Pieters-Leeuw, keď po stúpaní do mierneho kopca po dlažobných kockách zdolal iba o centimetre nemeckého šprintéra Andrého Greipela z tímu Lotto Soudal. Na treťom mieste skončil Nór Alexander Kristoff z Kaťuše.

Dvadsaťšesťročný Sagan triumfoval aj v stredajšej 3. etape a vďaka ďalším desiatim bonusovým sekundám sa stal priebežným celkovým lídrom Eneco Tour. Pred austrálskym špecialistom na časovky Rohanom Dennisom v službách BMC Racing má náskok siedmich sekúnd. Tretí s odstupom 12 sekúnd je Holanďan Jos van Emden z družstva LottoNL-Jumbo.

Do hodnotenia World Tour si Peter Sagan vo štvrtok pripísal šesť bodov a na vedúceho Kolumbijčana Naira Quintanu z Movistaru má už len 10-bodové manko. Sagan si zároveň upevnil pozíciu vedúceho muža bodovacej súťaže Eneco Tour. V piatok je na programe tímová časovka, ktorá môže výrazne prehovoriť do celkovej klasifikácie.

Do úvodného úniku štvrtkovej "klasikárskej" etapy sa dostala štvorica jazdcov Brian van Goethem (Roompot), Mark McNally (Wanty-Groupe), Bert van Lerberghe (Topsport-Vlaanderen) a Sjoerd van Ginneken (Roompot). Utvorili si náskok necelých piatich minút, ale na prvom zo šiestich úsekov dlažobných kociek, tzv. pavé, začal klesať. Medzitým spadol hviezdny klasikár Tom Boonen a previezli ho do nemocnice. Podľa informácií na webe Cyclingnews cyklista tímu Etixx-QuickStep trafil výmoľ počas toho, keď jedol.

Náskok cyklistov v úniku stále klesal a pelotón ho definitívne dostihol pomerne skoro - už 65 km pred cieľom. Odvtedy sa dopredu pokúsilo dostať viacero jazdcov, vrátane lídra pretekov Dennisa, ale úspešný bol až pokus dvojice z Astany Andreja Grivka a Dmitrija Gruzdeva. Tí si držali konštantný náskok niekoľkých sekúnd. Niečo vyše 20 km pred cieľom zaútočili veľmi silní časovkári Tony Martin (Etixx) s Tomom Dumoulinom (Giant-Alpecin), ale pelotón ich dostihol asi o 10 km. Najväčšiu porciu bonusových sekúnd na Zlatom kilometri si podelili Grivko s Gruzdevom.

K vedúcej dvojici Astany sa potom pridal Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Šesť kilometrov pred cieľom mali náskok 11 sekúnd, ale pomaly klesal. Tri kilometre pred páskou sa vydal dopredu Stuyven, jeho snaha trvala asi 1000 metrov. Potom ešte prišlo k pádu, ktorému sa len tesne vyhol Peter Sagan. Vo finále prišlo k tesnému šprintu, Sagan sa predieral pomerne zozadu a napokon sa o centimetre tešil pred Greipelom.

Výsledky - Eneco Tour 2016:

4. etapa (Aalter - Sint-Pieters-Leeuw, 201 km): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 4:42:12 h, 2. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 3. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 4. Arnaud Démare (Fr.) FDJ, 5. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo, 6. John Degenkolb (Nem.) Giant-Alpecin - všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 4. etape: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 13:17:29 h, 2. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing +7 s, 3. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +12, 4. Jasha Sütterlin (Nem.) Movistar, 5. Martin Elimger (Švaj.) IAM Cycling - obaja +21, 6. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo +23

Súvisiace články