Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sagan v Holandsku prvý. O jeho víťazstve rozhodovali milimetre
Zdielať na

Sagan v Holandsku prvý. O jeho víťazstve rozhodovali milimetre

Archívna reportáž

VENRAY / Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom pondelkovej úvodnej etapy na pretekoch BinckBank Tour v Holandsku zaradených do kalendára World Tour. O víťazstve dvojnásobného majstra sveta v šprintérskej koncovke po 180 km musela rozhodnúť až cieľová fotografia.

Dvadsaťsedemročný líder tímu Bora-Hansgrohe si pripísal deviate prvenstvo v sezóne a celkovo 98. v profesionálnom pelotóne. Na druhom mieste tesne skončil Nemec Phil Bauhaus z družstva Sunweb, tretiu priečku obsadil Dán Magnus Cort Nielsen z Oricy-Scott. Viacerí skvelí šprintéri sa do záverečného špurtu o víťazstvo ani nedostali vrátane Nemca Marcela Kittela (Quick-Step Floors) či Francúza Arnauda Démara (FDJ).

Únik úvodnej etapy vytvorili štyria jazdci - Piet Allegaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Mark McNally (Wanty-Groupe), Laurens de Vreese (Astana) a Elmar Reinders (Roompot). Pelotón ich držal na krátko, maximálne im povolil dvojminútový náskok. V balíku pracovali podľa predpokladov šprintérske tímy, na čele sa striedali cyklisti Quick-Stepu, FDJ, LottoNL-Jumbo, ale aj Saganovej Bory-Hansgrohe.

Náskok utečencov pomaly klesal, 24,3 km sa únik dostal na zlatý kilometer pozostávajúci z troch rýchlostných prémií, na ktorých sa dali získať bonusové sekundy v postupnosti 3-2-1. Všetky tri šprinty vyhral De Vreese a získal deväť bonusových sekúnd. Pelotón si kontroloval odstup na únik a jeho náskok definitívne zlikvidoval 3 km pred koncom. O víťazstvo si to rozdali šprintéri, Peter Sagan sa odhodlal k dlhému špurtu a napokon mu to o milimetre stačilo pred Bauhausom.

Výsledky - BinckBank Tour 2017:

1. etapa (Breda - Venray, 179,7 km): 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 3:50:09 h, 2. Phil Bauhaus (Nem.) Sunweb, 3. Magnus Cort Nielsen (Dán.) Orica-Scott, 4. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo, 5. Boy van Poppel (Hol.) Trek-Segafredo, 6. Rick Zabel (Nem.) BMC Racing - všetci rovnaký čas ako víťaz

Súvisiace články