Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezlečie Jozef Metelka dres? Na Slovensku svoju budúcnosť nevidí ružovo
Zdielať na

Prezlečie Jozef Metelka dres? Na Slovensku svoju budúcnosť nevidí ružovo

BRATISLAVA / Majstrovstvá sveta v cyklistike hendikepovaných športovcov na prelome augusta a septembra v juhoafrickom Pietermaritzburgu môžu byť posledné, na ktorých bude Slovensko reprezentovať dvojnásobný paralympijský víťaz Jozef Metelka.

Možnosť, že v budúcnosti sa na súťažiach predstaví vo farbách Veľkej Británie, naznačil už skôr. "Momentálne to je veľmi reálne. Nemám žiadnu dobrú ponuku, pre ktorú by som ostal reprezentovať Slovensko, čomu by som bol veľmi rád. Nedá sa niečo robiť na profi úrovni bez toho, aby bol človek profík. Dúfať v mojom prípade už nemá zmysel. Komunikácia so slovenskou stranou prebehla, no všetko len v rovine teórie. Kariéra športovca je obmedzená a nemôžem rozmýšľať, že o desať rokov bude na Slovensku všetko famózne. O desať rokov nebudem na bicykli,“ cituje Metelku portál sport.aktuality.sk. Zatiaľ ale o žiadnom finálnom rozhodnutí nehovorí.

Podľa vlastných slov stále iba sonduje, za akých podmienok by jeho kariére mohla v našich národných farbách pokračovať. "My sme urobili ústretové kroky, stretnutie a tak ďalej. Vždy je možnosť dohody. Ale netreba to stavať do pozície buď alebo," hovorí prezident Slovenského zväzu cyklistov Peter Privara. No podľa 30-ročného reprezentanta profesionálny športovec by mal napríklad dostávať plat. A to by na Slovensku mohol ako člen centra vrcholového športu. Rokovania o podmienkach zaradenia Metelku medzi vrcholových športovcov ale zatiaľ neprebehli. 

Problémom je aj plat

Peniaze, ktoré dostáva, smie použiť iba na prípravu. Za úspešné účinkovanie na PH 2016 dostal Metelka odmenu 50-tisíc eur, ďalších 20-tisíc mu ponúkol Slovenský paralympijský výbor. Podľa jeho slov ale táto suma nestačí. Momentálne sa nachádzajú v situácii, kedy ich rozpočet uzrel dno. "Na Slovensku žijeme v určitých pomeroch. Ľudia tu majú určité výplaty, športovci majú určité zázemie. A tieto veci, si myslím, že pán Metelka má splnené nadštandardne," uvádza Privara. Športovec má o tom inú predstavu. "V Británii atlét s výkonmi ako ja dostáva 28 tisíc libier ročne a má zabezpečenú všetku prípravu, tréningovú, materiálnu a nemusí sa o nič starať," poukazuje na situáciu v zahraničí Metelka. 

Súvisiace články