Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Williamsová dostala na frak. Muguruzová je víťazkou Wimbledonu
Zdielať na

Williamsová dostala na frak. Muguruzová je víťazkou Wimbledonu

Zdroj: SITA

LONDÝN / Španielska tenistka Garbine Muguruzová-Blancová nasadená ako štrnásta získala prvý set za 51 minút 7:5 proti americkej desiatke podujatia Venus Williamsovej v sobotňajšom finále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne.

Venus otvorila finále esom, ale pokazeným forhendovým volejom klesla na nepríjemných 30:30. Parádnym bekhendom popri čiare však získala prvý gem. Muguruzová-Blancová začala na servise dvojchybou, ale potom sa účinne rozpodávala, pomohla jej to zbaviť sa nervozity - 1:1 po šikovnom bekhendovom skrátení. Američanka sa bez väčších ťažkostí posunula na 2:1. Španielka v pohode kontrovala. Hralo sa o právo prvého úderu na vynútenie tlaku, obe riskovali na returne ako pri futbalových penaltách, neustupovali od základnej čiary, kým nemuseli. Medzihry bolo minimum. Platilo to aj v piatom geme, po ktorom Venus viedla 3:2. Predmetnú hru získala na nulu, vyznievala sebavedomejšie, istejšie a usadenejšie.

Muguruzová-Blancová v šiestom geme lacno zlyhala z bekhendu a dvojchybou spadla na 30:30. Venus si dodala brejkbal famóznym krížnym forhendovým obhodením z ťažkej defenzívy. Američanka si sama zmarila šancu unáhleným forhendovým výstrelom. Španielka si pomohla esom a vynútila si forhendovú chybu súperky - 3:3, z mráčka nezapršalo.

Venus načala siedmu hru dvojchybou. Za stavu 15:15 mala šťastie, že Muguruzová-Blancová nebola tvorivejšia v obojstrannej hektike pri sieti. Španielka si razantným bekhendom popri čiare dopriala nádej v podobe stavu 30:30 a druhá dvojchyba v geme nastavila zhodu, nestihnutý bekhend Američanky do siete ešte jednu a ďalší nestihnutý bekhend - tentoraz za - dokonca znamenal brejkbal. Venus určite kvitovala prepálený hrateľný return odvážneho druhého podania a mala aj gembal, ale znova vyprodukovala dvojchybu. Napravila ju esom a potom predsa len dala na 4:3.

Povzbudená Venus následne ponúkla bekhend na potlesk, ale Muguruzová-Blancová sa neroztriasla, poľahky vyrovnala na 4:4. Američanka ešte suverénnejšie upravila na 5:4, Španielka išla podávať proti neúspechu v prvom sete. Venus si ju povodila "pravá - ľavá", zakončila to bekhendom do rohu. Vzápätí zbytočne prehnala bekhendový return, Muguruzová-Blancová o niečo vynútenejšie pokazila forhend. Pri skóre 15:30 lacno zlyhala z rovnakej strany a náhle čelila setbalom. Pri prvom v dlhočiznej výmene privítala forhend Američanky do siete, proti druhému si pomohla efektívnym servisom na téčko. Španielka brutálne zrýchlila svoju hru, vyslúžila si 5:5.

Povzbudená Muguruzová-Blancová podobnou ofenzívou preklopila v jedenástej hre na 30:15, Venus si prospela servisom, ale ocitla sa na pätách a privodilo to brejkbal. Momentum sa pohýnalo k Španielke, tá nezvládla forhendový lift. Forhendovým prítlakom si však dodala ďalšiu možnosť a Američanka zlyhala z forhendu v nemilosrdnej prestrelke. Muguruzová-Blancová tentoraz išla podávať na set a pocitovo to korešpondovalo s dianím na kurte, lebo na rozdiel od Venus dokázala v koncovke vystupňovať svoj výkon. Samozrejme, odvrátenie dvoch setbalov k tomu vzpružilo jej psychiku. Španielka síce bola trestuhodne nedôrazná pri nábehu, ale vynútila si chybu Američanky (15:15), opäť zabrala sériou tvrdých zásahov (30:15) a potom zázračne našla defenzívnym bekhendom dvorec (40:15). Proti prvému setbalu Venus vyrukovala s rezolútnym útokom, pri druhom však poslala bekhend do siete.

Španielka bola hore a dvojchyba Venus proti druhému brejkbalu vo vstupnom geme druhej časti to len zdôraznila. Američanka pritom mala 30:0 aj gembal. Muguruzová-Blancová potvrdila únik na 30, pričom spočiatku mala náskok 40:0. Pridala k tomu brejk v tretej hre: bekhendovým obhodením si utvorila príležitosť a potom súperke "vytĺkla bloky". Venus nefungovala zmenu taktiky na častejšie nábehy vzhľadom na rastúcu prevahu Španielky zozadu. Keď sa Muguruzová-Blancová bez citeľnejšej zápletky dostala bekhendovým krosovým obhodením na 4:0, vyhliadky veteránky boli už iba v rovine teórie. Prehrala sedem gemov v rade. A prišiel aj ôsmy. Američanka bez fiftínu spadla na 0:5, bolo v podstate hotovo. Venus od nepremenenia setbalov zrazu nemala čím zastaviť rozlet Španielky, duel sa postupne menil na jednosmerku. Muguruzová-Blancová si dodala tri mečbaly, pri treťom zastavila hru a mala pravdu, ukázalo Jastrabie oko.

Reakcie na hru

"Pro Venus to dnes bol môj najťažší zápas na tomto podujatí. Je to neskutočná hráčka. Keď som vyrastala, sledovala som ju. Teraz teda hovorím: ´sorry´... Z možnosti zahrať si tu s ňou mám neuveriteľné pocity. Pochopiteľne, že som bola nervózna, lebo som vždy snívala o triumfe na tomto turnaji, ale dokázala som si zachovať chladnú hlavu. Pred dvoma rokmi som prehrala v miestnom finále so Serenou a ona ma chlácholila, že raz mi to vyjde," povedala Muguruzová-Blancová v interview so Sue Barkerovou na dvorci a koučovi Samovi Sumykovi, ktorý je pri svojej žene v pokročilom štádiu gravidity, verejne odkázala: "Tu je tá trofej! Zároveň ďakujem prítomným členom môjho zázemia. Nie je to len o mne, ale aj o spoločnej práci."

"Muguruzová-Blancová si podmanila Wimbledon. Predvlani jej to prorokovala Serena Williamsová po svojom víťazstve vo finále. Ten okamih teraz nastal. Budúcnosť je tu," vyjadril sa o výsledku španielská agentúra AS .

Súvisiace články