Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rybárikovej sen sa skončil. Vo Wimbledone sa dostala najďalej
Zdielať na

Rybárikovej sen sa skončil. Vo Wimbledone sa dostala najďalej

LONDÝN / Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková nepostúpila do finále Wimbledonu. Na grandslamovom turnaji v All England Clube ako nenasadená vyhrala nad Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou 1:6, 1:6

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková prehrala za 64 minút 1:6, 1:6 so Španielkou Garbine Muguruza-Blanc nasadenou ako štrnástou v stretnutí štvrtkového semifinále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (3. - 16. júla, celková dotácia 31,6 milióna libier, tráva). Niekdajšia dvojka systému Muguruza-Blanc, teraz 15. v hodnotení, bude v sobotu vo finále čeliť úspešnej z nasledujúceho zápasu Venus Williams (USA-10) - Johanna Kont (V. Brit.-6).

"Ak by mi niekto pred turnajom povedal, že budem v semifinále, brala by som to všetkými desiatimi. Ak by mi niekto pred semifinále povedal, že v ňom prehrám 1:6, 1:6... Samozrejme, takto krátko po prehre mi nie je práve hej, pociťujem sklamanie. Celkovo je to však skvelé. Ak už som neuspela, tak takto je to možno lepšie ako prípadných 6:8 v treťom sete. Také tesné to však dnes veru nebolo... Súperka si kompletne zaslúžila víťazstvo. Rada by som si nabudúce počínala lepšie - aj kvôli publiku. Zopakujem však: ak by mi niekto pred turnajom povedal, že zájdem takto ďaleko, neprotestovala by som. Nepochybne mám za sebou vydarené podujatie," povedala Rybáriková podľa portálu WTA.

Dvadsaťosemročná piešťanská rodáčka Rybáriková bola treťou Slovenkou medzi najlepšími štyrmi v singli na Majors po Daniele Hantuchovej a Dominike Cibulkovej a prvou v britskej metropole, v ktorej Hantuchová skončila v osmičke v sezóne 2002 a Cibulková v rokoch 2011 a 2016. Cibulková je finalistkou Australian Open 2014 a semifinalistkou Roland Garros 2009, Hantuchová semifinalistkou AO 2008. Zo SR si semifinále dvojhry v All England Lawn Tennis and Croquet Clube zahral okrem Rybárikovej v roku 1988 Miloslav Mečíř, prehral so Švédom Stefanom Edbergom 6:4, 6:2, 4:6, 3:6, 4:6.

Rybáriková si odnáša 780 bodov do počítačového poradia a prémiu 550 000 libier pred zdanením. V nezáväznom online rebríčku sa na tomto podujatí posunula na 33. post. Finále by ju dostalo do Top 20, tento týždeň mala teoreticky na dosah 16. pozíciu. V tohtosezónnom bodovaní Road, ktoré lepšie indikuje koncoročný renking, sa Rybáriková dostala na 18. miesto, Cibulková je na 25. priečke.

Petrom Huberom trénersky vedená Rybáriková oficiálne figuruje na 87. pozícii v systéme k 3. júlu, takže v pondelok poskočí o 54 miest. Držiteľka štyroch singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Rybáriková minulý štvrtok v 2. kole senzačne prekonala českú trojku systému a medzičasom budúcu jednotku Karolínu Plíškovú 3:6, 7:5, 6:2 z manka setu a brejku. V 1. kole si poradila s Rumunkou Monicou Niculescovou 6:4, 6:1, v 3. kole zdolala Ukrajinku Lesiu Curenkovú 6:2, 6:1, v osemfinále prevýšila chorvátsku kvalifikantku Petru Martičovú 6:4, 2:6, 6:3 a vo štvrťfinále vyradila americkú dvadsaťštvorku "pavúka" CoCo Vandeweghovú 6:3, 6:3.

Rybáriková - Miguruza-Blanc 1:6,1:6

Rybáriková sa účinným lobom dostala na 30:30 na príjme, ale nie ďalej. Muguruza-Blanc zakončila vstupný gem bekhendovým volejom. Slovenke nevyšiel takýto úder z forhendu na úvod druhej hry, ale esom preklopila na 30:15. Potom však technicky nezvládla halfvolej, iba sa prizerala bekhendu do protipohybu a pridala dvojchybu, potvrdilo to Jastrabie oko - 0:2. Španielka potvrdila únik poľahky na 15, ťažkotonážnou ofenzívou kontrolovala vývoj, nepúšťala súperku k "rozleptávaniu" prostredníctvom zmien rytmu, smeru a rotácie.

Presvedčivým zákrokom pri sieti si Muguruza-Blanc utvorila tri brejkbaly na 4:0. Neskorší už piaty si dodala dobrým stihnutím skrátenia a kvitovala Rybárikovej vyhodený bekhend. V piatej hre však Španielka porobila chyby, forhendovou klesla na 30:40. Hrozbu odvrátila šikovným bekhendom pri sieti, ku ktorej často tlačila, a následne sa posunula na 5:0, zakončila to esom.

Slovenka pri podávaní na odvrátenie "kanára" spadla na 30:30, keď k nej bola krutá páska, ale zníženie na 1:5 predsa len prišlo, a to bodom priamo zo servisu. Publikum podporne zatlieskalo. Španielka pri servovaní na set bola dolu 0:30 po prepálenom radovom forhende, ale Rybáriková podobnou "minelou" pripustila skóre 30:30, bekhendovým slajzom našla sieť a jej slajzový forhendový return hraný na dlhú ruku zaletel mimo.

Navyše, hneď na úvod druhej časti bola Rybáriková pod tlakom skóre 15:30. Otočila na gembal, ale nevyhla sa zhode, poslala forhendovú defenzívnu kontru do siete a nemala na nekompromisný stupňovaný útok - 0:1. Slovenka bezmocne švihla raketou po svojom forhende do siete. Bola aj na kolenách po nezvládnutom voleji. Čoskoro mala manko už 0:2. Muguruzová-Blancová bola rozvážna, istá a dominujúca. Stále nepúšťala Slovenku k jej štýlu. Brejk na 3:0 dosiahla na nulu, pocitovo bolo hotovo minimálne v tomto okamihu, ak nie už skôr.

Španielka sa na 4:0 posunula poľahky na 15. Slovenka v takmer 9-minútovej piatej hre, v ktorej spočiatku viedla 40:15, čelila dvom brejkbalom, napokon si však pripísala čestný gem a vykresala iskričku nádeje. Muguruza-Blanc však neochvejne zvýšila na 5:1 a vzápätí sa ešte raz presadila na returne. Rybárikovej forhend za znamenal tri mečbaly, pri druhom zafungoval súperkin agresívny bekhend popri čiare.

Súvisiace články